Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Produktsäkerhet för konsumenter - särskilt om återkallelse av farliga varor

Herou, Émelie (2007)
Department of Law
Abstract
En möjlighet att ålägga näringsidkare att återkalla farliga varor har sedan 1980-talet funnits enligt svensk rätt. Produkter som innebär risker för människors säkerhet och hälsa är enligt produktsäkerhetslagen farliga. För att förhindra att skador inträffar krävs det att åtgärder vidtas av företagen. Ibland dessa är återkallelse det mest ingripande eftersom tillverkaren skall tillse att exemplaren av den tillhandahållna varan kommer tillbaka från distributörer och berörda konsumenter. När beslut skall tas om en återkallelse skall genomföras är avvägningen central. Konsumenternas behov av skydd och den kostnad som näringsidkaren i många fall ådrar sig måste stå i proportion till varandra. Proportionalitetsprincipen och... (More)
En möjlighet att ålägga näringsidkare att återkalla farliga varor har sedan 1980-talet funnits enligt svensk rätt. Produkter som innebär risker för människors säkerhet och hälsa är enligt produktsäkerhetslagen farliga. För att förhindra att skador inträffar krävs det att åtgärder vidtas av företagen. Ibland dessa är återkallelse det mest ingripande eftersom tillverkaren skall tillse att exemplaren av den tillhandahållna varan kommer tillbaka från distributörer och berörda konsumenter. När beslut skall tas om en återkallelse skall genomföras är avvägningen central. Konsumenternas behov av skydd och den kostnad som näringsidkaren i många fall ådrar sig måste stå i proportion till varandra. Proportionalitetsprincipen och försiktighetsprincipen är vägledande för att fastställa när en återkallelse är nödvändig. Uppsatsens primära syfte är att undersöka när återkallelse skall genomföras enligt svensk rätt. År 2004 kom en ny produktsäkerhetslag som ersatte den äldre från 1988. Denna lag genomförde ett EU-direktiv. Med det nya direktivet skall samma regler för produktsäkerhet i EU:s medlemsstater gälla för att varor fritt skall kunna röra sig över gränserna. Lagen betonar näringsidkarens eget ansvar för produktsäkerheten i såväl förebyggande arbete som uppföljning och egenkontroll av de varor som tillhandahålls. Näringsidkare, främst tillverkarna, är de som har ansvar för att tillse att endast säkra produkter finns i handeln. I denna skyldighet ingår att följa varorna, kontrollera och vara beredda att ingripa om en vara visar sig vara farlig. Tillsynsmyndighetens roll är i bakgrunden. För produktsäkerhetslagen är Konsumentverket tillsynsmyndighet och skall genom marknadskontroller och andra påtryckningsmedel få företag att uppfylla sina skyldigheter. Genom samarbete med företag deltar Konsumentverket i arbetet men kan dessutom ålägga en näringsidkare att vidta en åtgärd om denne inte själv tar initiativet. När en näringsidkare skall motverka att farliga produkter rör sig på marknaden skall denne göra samma avvägning som beskrivits ovan. Sammantaget har ökad medvetenhet hos konsumenterna tillsammans med lagstiftningen lett till utveckling av produkter och dess säkerhet. Samtidigt innebär svårigheten med avvägningar och prioriteringar att utvecklingen av produktsäkerhetsarbetet måste vara ständigt pågående för att möta nya krav i ett föränderligt och mer globaliserat samhälle. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Herou, Émelie
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Förmögenhetsrätt, Civilrätt; oklassificerad
language
Swedish
id
1558281
date added to LUP
2010-03-08 15:55:22
date last changed
2010-03-08 15:55:22
@misc{1558281,
  abstract     = {{En möjlighet att ålägga näringsidkare att återkalla farliga varor har sedan 1980-talet funnits enligt svensk rätt. Produkter som innebär risker för människors säkerhet och hälsa är enligt produktsäkerhetslagen farliga. För att förhindra att skador inträffar krävs det att åtgärder vidtas av företagen. Ibland dessa är återkallelse det mest ingripande eftersom tillverkaren skall tillse att exemplaren av den tillhandahållna varan kommer tillbaka från distributörer och berörda konsumenter. När beslut skall tas om en återkallelse skall genomföras är avvägningen central. Konsumenternas behov av skydd och den kostnad som näringsidkaren i många fall ådrar sig måste stå i proportion till varandra. Proportionalitetsprincipen och försiktighetsprincipen är vägledande för att fastställa när en återkallelse är nödvändig. Uppsatsens primära syfte är att undersöka när återkallelse skall genomföras enligt svensk rätt. År 2004 kom en ny produktsäkerhetslag som ersatte den äldre från 1988. Denna lag genomförde ett EU-direktiv. Med det nya direktivet skall samma regler för produktsäkerhet i EU:s medlemsstater gälla för att varor fritt skall kunna röra sig över gränserna. Lagen betonar näringsidkarens eget ansvar för produktsäkerheten i såväl förebyggande arbete som uppföljning och egenkontroll av de varor som tillhandahålls. Näringsidkare, främst tillverkarna, är de som har ansvar för att tillse att endast säkra produkter finns i handeln. I denna skyldighet ingår att följa varorna, kontrollera och vara beredda att ingripa om en vara visar sig vara farlig. Tillsynsmyndighetens roll är i bakgrunden. För produktsäkerhetslagen är Konsumentverket tillsynsmyndighet och skall genom marknadskontroller och andra påtryckningsmedel få företag att uppfylla sina skyldigheter. Genom samarbete med företag deltar Konsumentverket i arbetet men kan dessutom ålägga en näringsidkare att vidta en åtgärd om denne inte själv tar initiativet. När en näringsidkare skall motverka att farliga produkter rör sig på marknaden skall denne göra samma avvägning som beskrivits ovan. Sammantaget har ökad medvetenhet hos konsumenterna tillsammans med lagstiftningen lett till utveckling av produkter och dess säkerhet. Samtidigt innebär svårigheten med avvägningar och prioriteringar att utvecklingen av produktsäkerhetsarbetet måste vara ständigt pågående för att möta nya krav i ett föränderligt och mer globaliserat samhälle.}},
  author       = {{Herou, Émelie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Produktsäkerhet för konsumenter - särskilt om återkallelse av farliga varor}},
  year         = {{2007}},
}