Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Banksekretessen - är det lagreglerade skyddet tillräckligt?

Jansson, Gabriella (2006)
Department of Law
Abstract
När en person vänder sig till en bank för att denna skall förvara ens pengar, ge ett lån, ge rådgivning i en finansiell fråga mm så förväntas banken inte sprida den givna informationen vidare till andra. Den regel som ålägger bankerna en tystnadsplikt om kundinformation är banksekretessen. Det finns många anledningar från många olika intressenter som talar för ett starkt skydd av banksekretessen. Men det finns även anledningar från olika intressenter som talar mot en stark banksekretess. Upprätthållandet av förtroendet mellan bankerna och deras kunder är beroende av banksekretessen. Men förutom denna sekretessregel finns även andra regler som förstärker banksekretessens skyddsområde. Det finns tex flera olika sekretessregler som en bank i... (More)
När en person vänder sig till en bank för att denna skall förvara ens pengar, ge ett lån, ge rådgivning i en finansiell fråga mm så förväntas banken inte sprida den givna informationen vidare till andra. Den regel som ålägger bankerna en tystnadsplikt om kundinformation är banksekretessen. Det finns många anledningar från många olika intressenter som talar för ett starkt skydd av banksekretessen. Men det finns även anledningar från olika intressenter som talar mot en stark banksekretess. Upprätthållandet av förtroendet mellan bankerna och deras kunder är beroende av banksekretessen. Men förutom denna sekretessregel finns även andra regler som förstärker banksekretessens skyddsområde. Det finns tex flera olika sekretessregler som en bank i sin verksamhet måste iaktta, en regel om sund bankverksamhet och icke lagreglerade regler. Begränsningarna av banksekretessen är många och har tillkommit i olika syften. Vissa begränsningar har gjorts för att underlätta brottsbekämpningen medan andra begränsningar har gjorts för att tillgodose myndigheters och bankernas egna intressen. För att kunna få en uppfattning om hur banksekretessen bör regleras, vilken omfattning den bör ha och om den nuvarande svenska banksekretessregeln är tillräcklig, måste hänsyn tas till motiven för och emot en stark banksekretess samt måste en översyn göras av den svenska regleringen av banksekretessen, dennes stödjande regler samt de begränsningar som finns. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jansson, Gabriella
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Bankrätt
language
Swedish
id
1558645
date added to LUP
2010-03-08 15:55:22
date last changed
2010-03-08 15:55:22
@misc{1558645,
  abstract     = {{När en person vänder sig till en bank för att denna skall förvara ens pengar, ge ett lån, ge rådgivning i en finansiell fråga mm så förväntas banken inte sprida den givna informationen vidare till andra. Den regel som ålägger bankerna en tystnadsplikt om kundinformation är banksekretessen. Det finns många anledningar från många olika intressenter som talar för ett starkt skydd av banksekretessen. Men det finns även anledningar från olika intressenter som talar mot en stark banksekretess. Upprätthållandet av förtroendet mellan bankerna och deras kunder är beroende av banksekretessen. Men förutom denna sekretessregel finns även andra regler som förstärker banksekretessens skyddsområde. Det finns tex flera olika sekretessregler som en bank i sin verksamhet måste iaktta, en regel om sund bankverksamhet och icke lagreglerade regler. Begränsningarna av banksekretessen är många och har tillkommit i olika syften. Vissa begränsningar har gjorts för att underlätta brottsbekämpningen medan andra begränsningar har gjorts för att tillgodose myndigheters och bankernas egna intressen. För att kunna få en uppfattning om hur banksekretessen bör regleras, vilken omfattning den bör ha och om den nuvarande svenska banksekretessregeln är tillräcklig, måste hänsyn tas till motiven för och emot en stark banksekretess samt måste en översyn göras av den svenska regleringen av banksekretessen, dennes stödjande regler samt de begränsningar som finns.}},
  author       = {{Jansson, Gabriella}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Banksekretessen - är det lagreglerade skyddet tillräckligt?}},
  year         = {{2006}},
}