Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Anmälningsplikten - barns rätt till skydd och stöd vid bristande vårdnadshavarutövande

Lindman, Emelie (2008)
Department of Law
Abstract
Anmälningsplikten återfinns i svensk rätt för att skydda barn vid bristande vårdnadshavaransvar. Ytterst är det socialtjänsten som ansvarar för att barn och ungdom inte far illa. För att detta skydd skall fungera så behöver socialtjänsten hjälp från yrkesverksamma som träffar på barn och unga i sin verksamhet. Utan denna länk mellan utsatta barn och socialtjänsten så fungerar inte skyddsnätet för de mest utsatta barn och unga i vårt samhälle. Syftet med detta arbete är att utreda gällande rätt angående anmälningsplikten för barn och ungdom som befinner sig i risk för att skadas eller annars är utsatta för någon sorts fara. Innehållet samt tillämpningen utav plikten kommer att redogöras för. Vidare är syftet med detta arbete att undersöka... (More)
Anmälningsplikten återfinns i svensk rätt för att skydda barn vid bristande vårdnadshavaransvar. Ytterst är det socialtjänsten som ansvarar för att barn och ungdom inte far illa. För att detta skydd skall fungera så behöver socialtjänsten hjälp från yrkesverksamma som träffar på barn och unga i sin verksamhet. Utan denna länk mellan utsatta barn och socialtjänsten så fungerar inte skyddsnätet för de mest utsatta barn och unga i vårt samhälle. Syftet med detta arbete är att utreda gällande rätt angående anmälningsplikten för barn och ungdom som befinner sig i risk för att skadas eller annars är utsatta för någon sorts fara. Innehållet samt tillämpningen utav plikten kommer att redogöras för. Vidare är syftet med detta arbete att undersöka den praktiska tillämpningsproblematikens orsaker. För att kunna nå slutsatser angående den praktiska tillämpningsproblematiken så har en intervjudel inkluderats i arbetet. De slutsatser som jag kunnat nå genom denna undersökning är dels att informationen angående när anmälningsplikten inträder samt vem som omfattas är bristfällig. Kunskapen om den skyldighet som de yrkesverksamma råder under är helt enkelt inte tillräckligt bra. Andra problem som ligger bakom den bristande anmälningsfrekvensen är den bristande återkopplingen från socialtjänsten. Ännu en orsak torde kunna vara det obehag som yrkesverksamma kan känna då anonymitet inte är en valmöjlighet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindman, Emelie
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Familjerätt, Socialrätt
language
Swedish
id
1559696
date added to LUP
2010-03-08 15:55:24
date last changed
2010-03-08 15:55:24
@misc{1559696,
  abstract     = {{Anmälningsplikten återfinns i svensk rätt för att skydda barn vid bristande vårdnadshavaransvar. Ytterst är det socialtjänsten som ansvarar för att barn och ungdom inte far illa. För att detta skydd skall fungera så behöver socialtjänsten hjälp från yrkesverksamma som träffar på barn och unga i sin verksamhet. Utan denna länk mellan utsatta barn och socialtjänsten så fungerar inte skyddsnätet för de mest utsatta barn och unga i vårt samhälle. Syftet med detta arbete är att utreda gällande rätt angående anmälningsplikten för barn och ungdom som befinner sig i risk för att skadas eller annars är utsatta för någon sorts fara. Innehållet samt tillämpningen utav plikten kommer att redogöras för. Vidare är syftet med detta arbete att undersöka den praktiska tillämpningsproblematikens orsaker. För att kunna nå slutsatser angående den praktiska tillämpningsproblematiken så har en intervjudel inkluderats i arbetet. De slutsatser som jag kunnat nå genom denna undersökning är dels att informationen angående när anmälningsplikten inträder samt vem som omfattas är bristfällig. Kunskapen om den skyldighet som de yrkesverksamma råder under är helt enkelt inte tillräckligt bra. Andra problem som ligger bakom den bristande anmälningsfrekvensen är den bristande återkopplingen från socialtjänsten. Ännu en orsak torde kunna vara det obehag som yrkesverksamma kan känna då anonymitet inte är en valmöjlighet.}},
  author       = {{Lindman, Emelie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Anmälningsplikten - barns rätt till skydd och stöd vid bristande vårdnadshavarutövande}},
  year         = {{2008}},
}