Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upphovsrätt och fildelning

Molander, Erik (2007)
Department of Law
Abstract
Infosoc-direktivets implementering i den svenska upphovsrättslagen var ett stort steg mot en gemenskapsrättslig anpassning och ett tydligt försök att modernisera främst upphovsrättslagen. Det medförde en tydligare uppdelning av de ekonomiska rättigheterna där bland annat tillhandahållanden på distans i digitala nätverk numera betraktas som överföring till allmänheten. Inskränkningarna i ensamrätterna reviderades också i syfte att tydliggöra bl.a. gränserna för privatkopiering samt Internetleverantörers ansvarsfrihet vid vanliga överföringar i deras nät. Det blev i och med lagändringen även förbjudet att ladda ner olovligt tillgängliggjort material på Internet eftersom det nu uppställs ett uttryckligt krav att förlagan måste vara laglig.... (More)
Infosoc-direktivets implementering i den svenska upphovsrättslagen var ett stort steg mot en gemenskapsrättslig anpassning och ett tydligt försök att modernisera främst upphovsrättslagen. Det medförde en tydligare uppdelning av de ekonomiska rättigheterna där bland annat tillhandahållanden på distans i digitala nätverk numera betraktas som överföring till allmänheten. Inskränkningarna i ensamrätterna reviderades också i syfte att tydliggöra bl.a. gränserna för privatkopiering samt Internetleverantörers ansvarsfrihet vid vanliga överföringar i deras nät. Det blev i och med lagändringen även förbjudet att ladda ner olovligt tillgängliggjort material på Internet eftersom det nu uppställs ett uttryckligt krav att förlagan måste vara laglig. Trots dessa åtgärder kvarstår ändå en stor mängd oklarheter i den rådande lagstiftningen och rättstillämpningen. Både vad gäller ansvaret för den enskilde fildelaren och personerna som är ansvariga för allehanda fildelartjänster saknas det tydliga prejudikat. Hittills har endast ett fåtal vägledande rättsfall avgjorts och inget av dessa har nått upp i högsta domstolen. Fallen avser privatpersoner som tillgängliggjort upphovsrättsskyddade verk med hjälp av fildelningsprogram och emedan straffvärdet i någon mån har fastställts så är bevisläget allt annat än klart. Det saknas fortfarande svensk praxis om ansvaret för de som tillhandahåller fildelningstjänster, men två brottsutredningar pågår som på sikt kan bringa klarhet i vissa frågor om medverkansansvar. Föreliggande examensarbete avser att presentera och utreda problematiken kring den svenska upphovsrättslagstiftningen i det digitala samhället och det utbredda fenomenet illegal fildelning. En frågeställning som behandlas är hur upphovsrätten i Sverige har förändrats och anpassats till direktiv 2001/29/EG om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället (det så kallade Infosoc-direktivet) som syftar till att stävja den stora mängd brott mot upphovsrättslagen som dagligen sker via Internet. De andra två frågeställningarna rör dels den problematiska bevisfrågan vid misstanke om upphovsrättsintrång genom illegal fildelning och dels möjligheten att fällas till ansvar för medverkan till upphovsrättsintrång. Perspektivet är främst svensk rätt i ljuset av gemenskapsrätten, men en viss utblick mot amerikansk rättspraxis är oundviklig eftersom långt fler intrångssituationer varit föremål för domstolsprövning i USA. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Molander, Erik
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Förmögenhetsrätt, Immaterialrätt
language
Swedish
id
1560237
date added to LUP
2010-03-08 15:55:26
date last changed
2010-03-08 15:55:26
@misc{1560237,
  abstract     = {{Infosoc-direktivets implementering i den svenska upphovsrättslagen var ett stort steg mot en gemenskapsrättslig anpassning och ett tydligt försök att modernisera främst upphovsrättslagen. Det medförde en tydligare uppdelning av de ekonomiska rättigheterna där bland annat tillhandahållanden på distans i digitala nätverk numera betraktas som överföring till allmänheten. Inskränkningarna i ensamrätterna reviderades också i syfte att tydliggöra bl.a. gränserna för privatkopiering samt Internetleverantörers ansvarsfrihet vid vanliga överföringar i deras nät. Det blev i och med lagändringen även förbjudet att ladda ner olovligt tillgängliggjort material på Internet eftersom det nu uppställs ett uttryckligt krav att förlagan måste vara laglig. Trots dessa åtgärder kvarstår ändå en stor mängd oklarheter i den rådande lagstiftningen och rättstillämpningen. Både vad gäller ansvaret för den enskilde fildelaren och personerna som är ansvariga för allehanda fildelartjänster saknas det tydliga prejudikat. Hittills har endast ett fåtal vägledande rättsfall avgjorts och inget av dessa har nått upp i högsta domstolen. Fallen avser privatpersoner som tillgängliggjort upphovsrättsskyddade verk med hjälp av fildelningsprogram och emedan straffvärdet i någon mån har fastställts så är bevisläget allt annat än klart. Det saknas fortfarande svensk praxis om ansvaret för de som tillhandahåller fildelningstjänster, men två brottsutredningar pågår som på sikt kan bringa klarhet i vissa frågor om medverkansansvar. Föreliggande examensarbete avser att presentera och utreda problematiken kring den svenska upphovsrättslagstiftningen i det digitala samhället och det utbredda fenomenet illegal fildelning. En frågeställning som behandlas är hur upphovsrätten i Sverige har förändrats och anpassats till direktiv 2001/29/EG om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället (det så kallade Infosoc-direktivet) som syftar till att stävja den stora mängd brott mot upphovsrättslagen som dagligen sker via Internet. De andra två frågeställningarna rör dels den problematiska bevisfrågan vid misstanke om upphovsrättsintrång genom illegal fildelning och dels möjligheten att fällas till ansvar för medverkan till upphovsrättsintrång. Perspektivet är främst svensk rätt i ljuset av gemenskapsrätten, men en viss utblick mot amerikansk rättspraxis är oundviklig eftersom långt fler intrångssituationer varit föremål för domstolsprövning i USA.}},
  author       = {{Molander, Erik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upphovsrätt och fildelning}},
  year         = {{2007}},
}