Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Advokats skadeståndsansvar

Nielsen, John (2007)
Department of Law
Abstract
Advokater är en yrkesgrupp som har ett högt anseende och betydelsefulla arbetsuppgifter i samhället. Det är därför viktigt att det också ställs stränga krav på deras verksamhet. En klient skall nämligen kunna känna sig säker på att han får kvalificerad hjälp när han vänder sig till en advokat med sitt ärende. På grund av detta är det av intresse att utreda vilka krav som faktiskt ställs på en advokat i dennes yrkesutövning. Denna uppsats behandlar därför advokatens skadeståndsansvar gentemot sin klient, vid vårdslös rådgivning. Syftet är att utreda advokatens ansvar och fastställa under vilka förutsättningar som ett skadeståndsansvar kan uppkomma. En advokats skadeståndsansvar gentemot sin klient bygger på allmänna kontraktsrättsliga... (More)
Advokater är en yrkesgrupp som har ett högt anseende och betydelsefulla arbetsuppgifter i samhället. Det är därför viktigt att det också ställs stränga krav på deras verksamhet. En klient skall nämligen kunna känna sig säker på att han får kvalificerad hjälp när han vänder sig till en advokat med sitt ärende. På grund av detta är det av intresse att utreda vilka krav som faktiskt ställs på en advokat i dennes yrkesutövning. Denna uppsats behandlar därför advokatens skadeståndsansvar gentemot sin klient, vid vårdslös rådgivning. Syftet är att utreda advokatens ansvar och fastställa under vilka förutsättningar som ett skadeståndsansvar kan uppkomma. En advokats skadeståndsansvar gentemot sin klient bygger på allmänna kontraktsrättsliga principer. Det finns väldigt få lagregler angående advokaters verksamhet, istället är ansvaret till stor del utvecklat genom praxis. Även reglerna om god advokatsed som har utarbetats av advokatsamfundet är viktiga i sammanhanget. De är en betydelsefull del av den aktsamhetsnorm som advokater är skyldiga att följa och därför utgör de en viktig del av culpabedömningen i skadeståndsärenden. Det finns ett antal förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en advokat skall bli skadeståndsskyldig gentemot sin klient. Det måste för det första handla om yrkesmässig rådgivning, advokater blir som huvudregel inte ansvariga för råd som de ger i privata sammanhang. För det andra måste klienten ha drabbats av en skada. I dessa fall av rådgivning rör det sig om ren förmögenhetsskada. För det tredje måste det finnas ett adekvat orsakssamband mellan den skadebringande handlingen och den skada som har uppkommit. För det fjärde bygger ansvaret på culpaprincipen, vilket innebär att advokaten måste ha varit vårdslös för att bli ersättningsskyldig. Vid culpabedömningen kan ansvaret delas in i tre olika typer. Bedömningen inriktas på om advokaten har brustit i sitt resultatansvar, metodansvar eller informationsansvar. Av dessa tre typer är metodansvaret och informationsansvaret av störst betydelse, eftersom en advokat som huvudregel inte har något resultatansvar. Metodansvaret innebär i stort att advokaten har ett krav på sig att göra erforderliga undersökningar av gällande rätt, det vill säga studera relevanta rättskällor. Om det är en svårbedömd rättsfråga krävs det ofta att en mer omfattande utredning görs. Informationsansvaret innebär att en advokat är skyldig att informera sin klient om vad som förekommer vid utförandet av dennes uppdrag. Det är emellertid inte nog med att advokaten informerar klienten om vad han kommer fram till, han måste också göra detta på ett sådant sätt att klienten förstår vad han menar. Detta ansvar kallas den pedagogiska plikten. Sammanfattningsvis är enligt mig det rättsläge som vuxit fram genom praxis och tillämpning av god advokatsed tillfredsställande. Min åsikt är att det i stort uppfyller de krav som man kan ställa på advokaters verksamhet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nielsen, John
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skadeståndsrätt
language
Swedish
id
1560430
date added to LUP
2010-03-08 15:55:26
date last changed
2010-03-08 15:55:26
@misc{1560430,
  abstract     = {{Advokater är en yrkesgrupp som har ett högt anseende och betydelsefulla arbetsuppgifter i samhället. Det är därför viktigt att det också ställs stränga krav på deras verksamhet. En klient skall nämligen kunna känna sig säker på att han får kvalificerad hjälp när han vänder sig till en advokat med sitt ärende. På grund av detta är det av intresse att utreda vilka krav som faktiskt ställs på en advokat i dennes yrkesutövning. Denna uppsats behandlar därför advokatens skadeståndsansvar gentemot sin klient, vid vårdslös rådgivning. Syftet är att utreda advokatens ansvar och fastställa under vilka förutsättningar som ett skadeståndsansvar kan uppkomma. En advokats skadeståndsansvar gentemot sin klient bygger på allmänna kontraktsrättsliga principer. Det finns väldigt få lagregler angående advokaters verksamhet, istället är ansvaret till stor del utvecklat genom praxis. Även reglerna om god advokatsed som har utarbetats av advokatsamfundet är viktiga i sammanhanget. De är en betydelsefull del av den aktsamhetsnorm som advokater är skyldiga att följa och därför utgör de en viktig del av culpabedömningen i skadeståndsärenden. Det finns ett antal förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en advokat skall bli skadeståndsskyldig gentemot sin klient. Det måste för det första handla om yrkesmässig rådgivning, advokater blir som huvudregel inte ansvariga för råd som de ger i privata sammanhang. För det andra måste klienten ha drabbats av en skada. I dessa fall av rådgivning rör det sig om ren förmögenhetsskada. För det tredje måste det finnas ett adekvat orsakssamband mellan den skadebringande handlingen och den skada som har uppkommit. För det fjärde bygger ansvaret på culpaprincipen, vilket innebär att advokaten måste ha varit vårdslös för att bli ersättningsskyldig. Vid culpabedömningen kan ansvaret delas in i tre olika typer. Bedömningen inriktas på om advokaten har brustit i sitt resultatansvar, metodansvar eller informationsansvar. Av dessa tre typer är metodansvaret och informationsansvaret av störst betydelse, eftersom en advokat som huvudregel inte har något resultatansvar. Metodansvaret innebär i stort att advokaten har ett krav på sig att göra erforderliga undersökningar av gällande rätt, det vill säga studera relevanta rättskällor. Om det är en svårbedömd rättsfråga krävs det ofta att en mer omfattande utredning görs. Informationsansvaret innebär att en advokat är skyldig att informera sin klient om vad som förekommer vid utförandet av dennes uppdrag. Det är emellertid inte nog med att advokaten informerar klienten om vad han kommer fram till, han måste också göra detta på ett sådant sätt att klienten förstår vad han menar. Detta ansvar kallas den pedagogiska plikten. Sammanfattningsvis är enligt mig det rättsläge som vuxit fram genom praxis och tillämpning av god advokatsed tillfredsställande. Min åsikt är att det i stort uppfyller de krav som man kan ställa på advokaters verksamhet.}},
  author       = {{Nielsen, John}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Advokats skadeståndsansvar}},
  year         = {{2007}},
}