Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Företagens rättigheter och EU kommissionens befogenheter på kollisionskurs

Norlander, Jessica (2004)
Department of Law
Abstract
Denna uppsats utgör en undersökning av hur utredningsprocessen inom konkurrensrätten förhåller sig till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. EU-kommissionen kan i den utredande processen när den undersöker om brott begåtts mot konkurrensrätten bryta mot Europakonventionen. Reglerna i Förordning 17/62 och dess efterträdare 1/2003 ger kommissionen befogenheter som gör att den på flera sätt kan bryta mot företagens ''rätt till tystnad'' och ''rätt till privatliv''. Själva uppbyggnaden av kommissionens roll i processen där kommissionen är utredare, åklagare och domare underminerar rättssäkerheten. Europeiska Unionen har inte undertecknat Europakonventionen men samtliga EU-medlemsstater har undertecknat denna och EU:s institutioner... (More)
Denna uppsats utgör en undersökning av hur utredningsprocessen inom konkurrensrätten förhåller sig till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. EU-kommissionen kan i den utredande processen när den undersöker om brott begåtts mot konkurrensrätten bryta mot Europakonventionen. Reglerna i Förordning 17/62 och dess efterträdare 1/2003 ger kommissionen befogenheter som gör att den på flera sätt kan bryta mot företagens ''rätt till tystnad'' och ''rätt till privatliv''. Själva uppbyggnaden av kommissionens roll i processen där kommissionen är utredare, åklagare och domare underminerar rättssäkerheten. Europeiska Unionen har inte undertecknat Europakonventionen men samtliga EU-medlemsstater har undertecknat denna och EU:s institutioner har genom deklaration och praxis bundit sig till att iaktta Europakonventionen. Detta blir ett uppenbart problem för EU:s medlemsstater eftersom dessa är bundna av EU:s regler men även av Europakonventionen. De ställs inför ett dilemma när de uppmanas att följa två olika uppsättningar regler som på flera sätt strider mot varandra. Europakonventionen har genom praxis stärkt företagens rättigheter, något som EU visat sig motvilligt till att göra eftersom EU anser att detta skulle försvåra kommissionens utredningsarbete. Det finns dock alternativa vägar att komma till rätta med problemen gällande balansen mellan kommissionen och företagens rättigheter, något som dock ignorerades under utarbetandet av den nya tillämpningsförordningen 1/2003. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Norlander, Jessica
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Konkurrensrätt, Civilrätt; oklassificerad, EG-rätt, Folkrätt
language
Swedish
id
1560745
date added to LUP
2010-03-08 15:55:27
date last changed
2010-03-08 15:55:27
@misc{1560745,
  abstract     = {{Denna uppsats utgör en undersökning av hur utredningsprocessen inom konkurrensrätten förhåller sig till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. EU-kommissionen kan i den utredande processen när den undersöker om brott begåtts mot konkurrensrätten bryta mot Europakonventionen. Reglerna i Förordning 17/62 och dess efterträdare 1/2003 ger kommissionen befogenheter som gör att den på flera sätt kan bryta mot företagens ''rätt till tystnad'' och ''rätt till privatliv''. Själva uppbyggnaden av kommissionens roll i processen där kommissionen är utredare, åklagare och domare underminerar rättssäkerheten. Europeiska Unionen har inte undertecknat Europakonventionen men samtliga EU-medlemsstater har undertecknat denna och EU:s institutioner har genom deklaration och praxis bundit sig till att iaktta Europakonventionen. Detta blir ett uppenbart problem för EU:s medlemsstater eftersom dessa är bundna av EU:s regler men även av Europakonventionen. De ställs inför ett dilemma när de uppmanas att följa två olika uppsättningar regler som på flera sätt strider mot varandra. Europakonventionen har genom praxis stärkt företagens rättigheter, något som EU visat sig motvilligt till att göra eftersom EU anser att detta skulle försvåra kommissionens utredningsarbete. Det finns dock alternativa vägar att komma till rätta med problemen gällande balansen mellan kommissionen och företagens rättigheter, något som dock ignorerades under utarbetandet av den nya tillämpningsförordningen 1/2003.}},
  author       = {{Norlander, Jessica}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Företagens rättigheter och EU kommissionens befogenheter på kollisionskurs}},
  year         = {{2004}},
}