Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Skiljeklausuler i anställningsavtal - tillämpning och giltighet inom idrottsrörelsen

Olsson, Niklas (2007)
Department of Law
Abstract
Skiljeförfarande är ett alternativ till domstolsprocess och används företrädesvis inom näringslivet. Skiljeförfarandet som institution är helt förenligt med och förankrat i lag. Om inte många tvister inom näringslivet löstes just genom skiljeförfarande skulle förmodligen inte vårt rättssystem klara belastningen. Redan nu är handläggningstiderna oacceptabelt långa. Fördelarna med skiljeförfarande är många. Det går snabbt, det är konfidentiellt och ofta leder det faktum att parterna själva utser skiljemän till att de som löser tvisten besitter en större spetskompetens än om processen skulle ha ägt rum i allmän domstol. Det finns naturligtvis också nackdelar. Den som det fokuseras mest på i denna framställning är kostnadsaspekten. För... (More)
Skiljeförfarande är ett alternativ till domstolsprocess och används företrädesvis inom näringslivet. Skiljeförfarandet som institution är helt förenligt med och förankrat i lag. Om inte många tvister inom näringslivet löstes just genom skiljeförfarande skulle förmodligen inte vårt rättssystem klara belastningen. Redan nu är handläggningstiderna oacceptabelt långa. Fördelarna med skiljeförfarande är många. Det går snabbt, det är konfidentiellt och ofta leder det faktum att parterna själva utser skiljemän till att de som löser tvisten besitter en större spetskompetens än om processen skulle ha ägt rum i allmän domstol. Det finns naturligtvis också nackdelar. Den som det fokuseras mest på i denna framställning är kostnadsaspekten. För näringsidkare orsakar detta sällan problem eller ger ens upphov till eftertanke. För privatpersoner kan däremot kostnaderna bli svåra att bära. När skiljeförfarande används som tvistlösare mellan två parter med mycket olika inbördes styrkeförhållande, kan den svagare parten ofta anse att den ekonomiska belastningen blir för stor och därmed se sig tvungen att inte fullfölja processen, att avstå från att få sin rätt prövad. Den här uppsatsen fokuserar på när skiljeklausul föreligger i anställningsavtal i allmänhet och för idrottsutövare i synnerhet. För de flesta arbetstagare har länge hävdats att de har möjlighet att få ekonomiskt stöd, i rättsliga tvister, av sin fackförening. Detta gäller inte på de områden där den anställde inte ens valt att stå utanför, utan det faktiskt inte finns någon organisation t.ex. på många håll inom idrotten. Svagare part har möjlighet att angripa skiljeklausul på olika sätt. Part kan också avtala om kostnadsbegränsningsansvar för att hålla nere kostnaderna. Detta ger upphov till vissa problem. Dessa problem behandlas i uppsatsen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olsson, Niklas
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Avtalsrätt
language
Swedish
id
1561013
date added to LUP
2010-03-08 15:55:27
date last changed
2010-03-08 15:55:27
@misc{1561013,
  abstract     = {{Skiljeförfarande är ett alternativ till domstolsprocess och används företrädesvis inom näringslivet. Skiljeförfarandet som institution är helt förenligt med och förankrat i lag. Om inte många tvister inom näringslivet löstes just genom skiljeförfarande skulle förmodligen inte vårt rättssystem klara belastningen. Redan nu är handläggningstiderna oacceptabelt långa. Fördelarna med skiljeförfarande är många. Det går snabbt, det är konfidentiellt och ofta leder det faktum att parterna själva utser skiljemän till att de som löser tvisten besitter en större spetskompetens än om processen skulle ha ägt rum i allmän domstol. Det finns naturligtvis också nackdelar. Den som det fokuseras mest på i denna framställning är kostnadsaspekten. För näringsidkare orsakar detta sällan problem eller ger ens upphov till eftertanke. För privatpersoner kan däremot kostnaderna bli svåra att bära. När skiljeförfarande används som tvistlösare mellan två parter med mycket olika inbördes styrkeförhållande, kan den svagare parten ofta anse att den ekonomiska belastningen blir för stor och därmed se sig tvungen att inte fullfölja processen, att avstå från att få sin rätt prövad. Den här uppsatsen fokuserar på när skiljeklausul föreligger i anställningsavtal i allmänhet och för idrottsutövare i synnerhet. För de flesta arbetstagare har länge hävdats att de har möjlighet att få ekonomiskt stöd, i rättsliga tvister, av sin fackförening. Detta gäller inte på de områden där den anställde inte ens valt att stå utanför, utan det faktiskt inte finns någon organisation t.ex. på många håll inom idrotten. Svagare part har möjlighet att angripa skiljeklausul på olika sätt. Part kan också avtala om kostnadsbegränsningsansvar för att hålla nere kostnaderna. Detta ger upphov till vissa problem. Dessa problem behandlas i uppsatsen.}},
  author       = {{Olsson, Niklas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Skiljeklausuler i anställningsavtal - tillämpning och giltighet inom idrottsrörelsen}},
  year         = {{2007}},
}