Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Förordning 1/2003- dess effekter på nationella konkurrensmyndigheter

Pettersson, Daniel (2006)
Department of Law
Abstract
Uppsatsen behandlar de förändringar som den nya förordningen 1/2003 fört med sig för de europeiska konkurrensmyndigheterna, däribland Konkurrensverket. På ett europeisk plan innebär detta förutom direkt tillämpning av hela artikel 81 och tvingande tillämpning av artiklarna 81 och 82 främst skapandet av ett europeiskt nätverk av myndigheter för att främja konkurrens. Detta kommer att på olika sätt påverka myndigheternas verksamhet. Det innebär att krav på kommunikation med andra myndigheter ökar, exempelvis vid allokering av ärenden och utväxling av material i bevissyfte. Det kommer också att bli viktigare för myndigheter att på olika sätt hävda sitt oberoende. På nationell nivå har justeringar av Konkurrenslagen gjorts som för... (More)
Uppsatsen behandlar de förändringar som den nya förordningen 1/2003 fört med sig för de europeiska konkurrensmyndigheterna, däribland Konkurrensverket. På ett europeisk plan innebär detta förutom direkt tillämpning av hela artikel 81 och tvingande tillämpning av artiklarna 81 och 82 främst skapandet av ett europeiskt nätverk av myndigheter för att främja konkurrens. Detta kommer att på olika sätt påverka myndigheternas verksamhet. Det innebär att krav på kommunikation med andra myndigheter ökar, exempelvis vid allokering av ärenden och utväxling av material i bevissyfte. Det kommer också att bli viktigare för myndigheter att på olika sätt hävda sitt oberoende. På nationell nivå har justeringar av Konkurrenslagen gjorts som för Konkurrensverket bland annat innebär att man får en utökad roll vid processer inför nationell domstol samt slopar individuella undantag från tillämpningen av lagen. Myndigheten kan dock även fortsättningsvis tillämpa de svenska reglerna parallellt med de europeiska. En huvudsaklig slutsats är att många av de frågor som uppkommit, både på europeisk och nationell nivå, rör behovet av och strävan efter harmonisering av rättstillämpningen inom gemenskapen. Detta kan ses som naturligt då decentraliseringen i sig i viss mån bäddar för viss spridning i rättstillämpningen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Pettersson, Daniel
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
EG-rätt
language
Swedish
id
1561294
date added to LUP
2010-03-08 15:55:27
date last changed
2010-03-08 15:55:27
@misc{1561294,
  abstract     = {{Uppsatsen behandlar de förändringar som den nya förordningen 1/2003 fört med sig för de europeiska konkurrensmyndigheterna, däribland Konkurrensverket. På ett europeisk plan innebär detta förutom direkt tillämpning av hela artikel 81 och tvingande tillämpning av artiklarna 81 och 82 främst skapandet av ett europeiskt nätverk av myndigheter för att främja konkurrens. Detta kommer att på olika sätt påverka myndigheternas verksamhet. Det innebär att krav på kommunikation med andra myndigheter ökar, exempelvis vid allokering av ärenden och utväxling av material i bevissyfte. Det kommer också att bli viktigare för myndigheter att på olika sätt hävda sitt oberoende. På nationell nivå har justeringar av Konkurrenslagen gjorts som för Konkurrensverket bland annat innebär att man får en utökad roll vid processer inför nationell domstol samt slopar individuella undantag från tillämpningen av lagen. Myndigheten kan dock även fortsättningsvis tillämpa de svenska reglerna parallellt med de europeiska. En huvudsaklig slutsats är att många av de frågor som uppkommit, både på europeisk och nationell nivå, rör behovet av och strävan efter harmonisering av rättstillämpningen inom gemenskapen. Detta kan ses som naturligt då decentraliseringen i sig i viss mån bäddar för viss spridning i rättstillämpningen.}},
  author       = {{Pettersson, Daniel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Förordning 1/2003- dess effekter på nationella konkurrensmyndigheter}},
  year         = {{2006}},
}