Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Det allmännas ansvar för självständiga medhjälpare

Wiesel, Per (2002)
Department of Law
Abstract
Offentliga uppgifter och verksamheter utförs inte bara av statliga och kommunala myndighetsorgan utan även genom andra fristående rättssubjekt, såsom bolag, korporationer och enskilda. Det allmännas skadeståndsansvar påverkas först och främst av om det utgör myndighetsutövning, vilket bland annat ställer krav på verksamhetens karaktär och anknytning till ett myndighetsärende. Även utanför detta område ansvarar det allmänna för vårdslöshet hos självständiga medhjälpare, med vissa preciserade undantag. Vidare svarar det offentliga i liknande situationer genom en utsträckning av principalansvarsreglerna och det strikta ansvaret i svensk rätt. Med 3:2 SkL säkras den skadelidandes behov av trygghet, varför det allmänna svarar för den... (More)
Offentliga uppgifter och verksamheter utförs inte bara av statliga och kommunala myndighetsorgan utan även genom andra fristående rättssubjekt, såsom bolag, korporationer och enskilda. Det allmännas skadeståndsansvar påverkas först och främst av om det utgör myndighetsutövning, vilket bland annat ställer krav på verksamhetens karaktär och anknytning till ett myndighetsärende. Även utanför detta område ansvarar det allmänna för vårdslöshet hos självständiga medhjälpare, med vissa preciserade undantag. Vidare svarar det offentliga i liknande situationer genom en utsträckning av principalansvarsreglerna och det strikta ansvaret i svensk rätt. Med 3:2 SkL säkras den skadelidandes behov av trygghet, varför det allmänna svarar för den vårdslöshet som tillskrivs de fristående rättsliga subjekt som myndigheterna har delegerat sin myndighetsutövning till. Stöd finns för att detta ansvar skulle omfatta även andra åtgärder där kopplingen till myndighetsutövning saknas, men ändå utgör det ett naturligt led i dennes verksamhet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wiesel, Per
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skadeståndsrätt
language
Swedish
id
1563041
date added to LUP
2010-03-08 15:55:31
date last changed
2010-03-08 15:55:31
@misc{1563041,
  abstract     = {{Offentliga uppgifter och verksamheter utförs inte bara av statliga och kommunala myndighetsorgan utan även genom andra fristående rättssubjekt, såsom bolag, korporationer och enskilda. Det allmännas skadeståndsansvar påverkas först och främst av om det utgör myndighetsutövning, vilket bland annat ställer krav på verksamhetens karaktär och anknytning till ett myndighetsärende. Även utanför detta område ansvarar det allmänna för vårdslöshet hos självständiga medhjälpare, med vissa preciserade undantag. Vidare svarar det offentliga i liknande situationer genom en utsträckning av principalansvarsreglerna och det strikta ansvaret i svensk rätt. Med 3:2 SkL säkras den skadelidandes behov av trygghet, varför det allmänna svarar för den vårdslöshet som tillskrivs de fristående rättsliga subjekt som myndigheterna har delegerat sin myndighetsutövning till. Stöd finns för att detta ansvar skulle omfatta även andra åtgärder där kopplingen till myndighetsutövning saknas, men ändå utgör det ett naturligt led i dennes verksamhet.}},
  author       = {{Wiesel, Per}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Det allmännas ansvar för självständiga medhjälpare}},
  year         = {{2002}},
}