Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Elevinflytande som demokratisk utmaning

Ahlgren, Ebba LU (2010) STVA21 20101
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Eleverna i dagens skola är de som i morgon är framtida medborgarna i den demokrati vi idag har i Sverige. Därför är det viktigt att eleverna förstår vad det innebär och kan praktisera demokrati i samhället. Jag har valt att studera elevdemokratin på två gymnasieskolor i Malmö Stad och skillnaderna mellan dessa i förhållande till elevdemokrati och hur detta praktiseras samt anledningen till varför det ser ut som det gör. Jag har använt mig av LPF 94 där det finns en del grundläggande mål och värderingar uppsatta för demokratisering. Undersökningen är genomförd med kvalitativa intervjuer med rektorn och elevkårsordförande på de aktuella skolorna. Resultatet visar att det finns skillnader både i målen samt praktiseringen av elevdemokrati på... (More)
Eleverna i dagens skola är de som i morgon är framtida medborgarna i den demokrati vi idag har i Sverige. Därför är det viktigt att eleverna förstår vad det innebär och kan praktisera demokrati i samhället. Jag har valt att studera elevdemokratin på två gymnasieskolor i Malmö Stad och skillnaderna mellan dessa i förhållande till elevdemokrati och hur detta praktiseras samt anledningen till varför det ser ut som det gör. Jag har använt mig av LPF 94 där det finns en del grundläggande mål och värderingar uppsatta för demokratisering. Undersökningen är genomförd med kvalitativa intervjuer med rektorn och elevkårsordförande på de aktuella skolorna. Resultatet visar att det finns skillnader både i målen samt praktiseringen av elevdemokrati på de båda skolorna. Jag har utgått från en del teorier som jag sedan prövat på min undersökning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ahlgren, Ebba LU
supervisor
organization
alternative title
En undersökning om elevinflytande på två gymnasieskolor i Malmö Stad
course
STVA21 20101
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Gymnasieskola, Klassrumsklimat, Elevkår, Demokrati, Elevinflytande
language
Swedish
id
1567334
date added to LUP
2010-04-22 12:34:14
date last changed
2010-04-22 12:34:14
@misc{1567334,
  abstract     = {{Eleverna i dagens skola är de som i morgon är framtida medborgarna i den demokrati vi idag har i Sverige. Därför är det viktigt att eleverna förstår vad det innebär och kan praktisera demokrati i samhället. Jag har valt att studera elevdemokratin på två gymnasieskolor i Malmö Stad och skillnaderna mellan dessa i förhållande till elevdemokrati och hur detta praktiseras samt anledningen till varför det ser ut som det gör. Jag har använt mig av LPF 94 där det finns en del grundläggande mål och värderingar uppsatta för demokratisering. Undersökningen är genomförd med kvalitativa intervjuer med rektorn och elevkårsordförande på de aktuella skolorna. Resultatet visar att det finns skillnader både i målen samt praktiseringen av elevdemokrati på de båda skolorna. Jag har utgått från en del teorier som jag sedan prövat på min undersökning.}},
  author       = {{Ahlgren, Ebba}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Elevinflytande som demokratisk utmaning}},
  year         = {{2010}},
}