Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

"Men du är ju svensk!" Vuxna utlandsadopterades erfarenheter av rasism och särbehandling.

Gustafsen, Andrea LU (2010) SOCK01 20092
Sociology
Abstract (Swedish)
Denna studie har som syfte att undersöka om och på vilka sätt vuxna utlandsadopterade erfar rasism och särbehandling på grund av deras utomeuropeiska utseende, samt hur deras adoptivföräldrar har talat om och hanterat deras kroppsliga annanhet i relation till, och frågor rörande rasism och diskriminering. Undersökningen utgår ifrån en litteraturstudie och fyra intervjuer med vuxna adopterade. En teoretisk diskussion förs i dialog med det empiriska materialet kring teman (vardags)rasism och rasifiering, folkets/nationens ursprung och färgblindhet.Informanternas berättelser visar erfarenheter av att av omgivningen bli särskilda på grund av deras utomeuropeiska utseende. Föreställningar om folkets och nationens ursprung återspeglas i de... (More)
Denna studie har som syfte att undersöka om och på vilka sätt vuxna utlandsadopterade erfar rasism och särbehandling på grund av deras utomeuropeiska utseende, samt hur deras adoptivföräldrar har talat om och hanterat deras kroppsliga annanhet i relation till, och frågor rörande rasism och diskriminering. Undersökningen utgår ifrån en litteraturstudie och fyra intervjuer med vuxna adopterade. En teoretisk diskussion förs i dialog med det empiriska materialet kring teman (vardags)rasism och rasifiering, folkets/nationens ursprung och färgblindhet.Informanternas berättelser visar erfarenheter av att av omgivningen bli särskilda på grund av deras utomeuropeiska utseende. Föreställningar om folkets och nationens ursprung återspeglas i de återkommande frågor de adopterade får om sitt ursprung, vilket för några innebär en upplevelse av att få sin tillhörighet till Sverige ifrågasatt. Berättelserna förmedlar även erfarenheter av mer explicita och fientliga uttryck såsom misstänksamhet, rasistiska glåpord, konfrontationer med rasifierade stereotyper och att bli förföljd i butiker. Informanternas adoptivfamiljer har inte talat om de adopterades utomeuropeiska utseende utifrån vilken betydelse dessa kan ha i relation till eventuell särbehandling. Adoptivföräldrarna har inte talat med dem om rasism eller diskriminering. Detta förhållningssätt reflekterar ett ”färgblint” förhållningssätt och en låg insikt i vad det kan innebära att leva med rasifierade kroppstecken, med konsekvensen att informaterna inte varit förberedda på eller lärt sig strategier för att bemöta rasism. Ett par informanter förmedlade att deras adoptivföräldrar har rasistiska hållningar till minoriteter och ”invandrare”. Det framkommer att det hos adoptivfamiljerna finns motsägelsefulla förhållningssätt till och förståelser av rasism, liksom en bristande insikt i de adopterades mångtydiga position i frågor rörande rasism och ”invandrare”. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gustafsen, Andrea LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20092
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
adoptivfamiljer, färgblindhet, utlandsadopterade, rasism, invandrare
language
Swedish
id
1604013
date added to LUP
2010-05-17 10:46:15
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1604013,
  abstract     = {{Denna studie har som syfte att undersöka om och på vilka sätt vuxna utlandsadopterade erfar  rasism och särbehandling på grund av deras utomeuropeiska utseende, samt hur deras adoptivföräldrar har talat om och hanterat deras kroppsliga annanhet i relation till, och frågor rörande rasism och diskriminering. Undersökningen utgår ifrån en litteraturstudie och fyra intervjuer med vuxna adopterade. En teoretisk diskussion förs i dialog med det empiriska materialet kring teman (vardags)rasism och rasifiering, folkets/nationens ursprung och färgblindhet.Informanternas berättelser visar erfarenheter av att av omgivningen bli särskilda på grund av deras utomeuropeiska utseende. Föreställningar om folkets och nationens ursprung återspeglas i de återkommande frågor de adopterade får om sitt ursprung, vilket för några innebär en upplevelse av att få sin tillhörighet till Sverige ifrågasatt. Berättelserna förmedlar även erfarenheter av mer explicita och fientliga uttryck såsom misstänksamhet, rasistiska glåpord, konfrontationer med rasifierade stereotyper och att bli förföljd i butiker. Informanternas adoptivfamiljer har inte talat om de adopterades utomeuropeiska utseende utifrån vilken betydelse dessa kan ha i relation till eventuell särbehandling. Adoptivföräldrarna har inte talat med dem om rasism eller diskriminering. Detta förhållningssätt reflekterar ett ”färgblint” förhållningssätt och en låg insikt i vad det kan innebära att leva med rasifierade kroppstecken, med konsekvensen att informaterna inte varit förberedda på eller lärt sig strategier för att bemöta rasism. Ett par informanter förmedlade att deras adoptivföräldrar har rasistiska hållningar till minoriteter och ”invandrare”. Det framkommer att det hos adoptivfamiljerna finns motsägelsefulla förhållningssätt till och förståelser av rasism, liksom en bristande insikt i de adopterades mångtydiga position i frågor rörande rasism och ”invandrare”.}},
  author       = {{Gustafsen, Andrea}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{"Men du är ju svensk!" Vuxna utlandsadopterades erfarenheter av rasism och särbehandling.}},
  year         = {{2010}},
}