Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En studie kring utbildning, profession och förutsättningar för att nå positionen som personalchef

Jeansson, Louise LU and Karlsson, Malin LU (2010) PEDK11 20101
Education
Abstract (Swedish)
Undersökning av personalvetare, PA-utbildningen, professionen och förutsättningar att nå positionen som personalchef. Genom att granska programbeskrivningar från PA-utbildningar i Kristianstad och Lund samt föra intervjuer med fyra personalchefer sågs sambandet där mellan. Tillvägagångssättet var kvalitativt då vi använde oss av intervjuer för att ge möjlighet att få en djupare förståelse för personalchefsyrket. De båda PA-utbildningarna såg väldigt olika ut. Sammanställningen av intervjuerna visade att även personalchefernas arbeten såg olika ut. Huvuduppgifter kunde för någon vara att stötta cheferna och för någon annan att arbeta efter fyra ledord, attrahera, behålla, utveckla och avveckla. Personalchefsyrket liknar ett vanligt... (More)
Undersökning av personalvetare, PA-utbildningen, professionen och förutsättningar att nå positionen som personalchef. Genom att granska programbeskrivningar från PA-utbildningar i Kristianstad och Lund samt föra intervjuer med fyra personalchefer sågs sambandet där mellan. Tillvägagångssättet var kvalitativt då vi använde oss av intervjuer för att ge möjlighet att få en djupare förståelse för personalchefsyrket. De båda PA-utbildningarna såg väldigt olika ut. Sammanställningen av intervjuerna visade att även personalchefernas arbeten såg olika ut. Huvuduppgifter kunde för någon vara att stötta cheferna och för någon annan att arbeta efter fyra ledord, attrahera, behålla, utveckla och avveckla. Personalchefsyrket liknar ett vanligt chefsyrke i arbetet nära ledningsgruppen men arbetar i större utsträckning inåt organisationen och för dess medarbetare. Detta genom att ge cheferna ute på organisationen redskap för att skapa bra förutsättningar och arbetsförhållanden för medarbetarna. PA-utbildningen ser olika ut men innefattar alla en beteendevetenskaplig grund. I och med att utbildningarna ser olika ut kommer även diskussionen kring en mer enhetlig profession upp. Det finns fördelar i samband med att öka professionens status på arbetsmarknaden men även risker med att minska bredden inom yrkesgruppens arbetsområde. PA-utbildningen ger studenten förutsättningar att utvecklas mot yrket som personalchef. Det är dock upp till studenten att efter examen skaffa sig den erfarenhet som krävs och skapa den kompetens som saknas. Uppsatsen avslutas med förslag till vidare forskning exempelvis, hur stor del av studenterna uppnår utbildningens mål och i vilken utsträckning? Eller, hur förändras personalarbetet och personalchefsyrket i förhållande till att HR får allt större betydelse för organisationer? (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jeansson, Louise LU and Karlsson, Malin LU
supervisor
organization
course
PEDK11 20101
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
anställningsbarhet och human resources, kompetens, chef, högre utbildning, profession, personalvetare, personalchef
language
Swedish
id
1614548
date added to LUP
2010-06-23 11:49:40
date last changed
2014-09-04 08:37:01
@misc{1614548,
  abstract     = {{Undersökning av personalvetare, PA-utbildningen, professionen och förutsättningar att nå positionen som personalchef. Genom att granska programbeskrivningar från PA-utbildningar i Kristianstad och Lund samt föra intervjuer med fyra personalchefer sågs sambandet där mellan. Tillvägagångssättet var kvalitativt då vi använde oss av intervjuer för att ge möjlighet att få en djupare förståelse för personalchefsyrket. De båda PA-utbildningarna såg väldigt olika ut. Sammanställningen av intervjuerna visade att även personalchefernas arbeten såg olika ut. Huvuduppgifter kunde för någon vara att stötta cheferna och för någon annan att arbeta efter fyra ledord, attrahera, behålla, utveckla och avveckla. Personalchefsyrket liknar ett vanligt chefsyrke i arbetet nära ledningsgruppen men arbetar i större utsträckning inåt organisationen och för dess medarbetare. Detta genom att ge cheferna ute på organisationen redskap för att skapa bra förutsättningar och arbetsförhållanden för medarbetarna. PA-utbildningen ser olika ut men innefattar alla en beteendevetenskaplig grund. I och med att utbildningarna ser olika ut kommer även diskussionen kring en mer enhetlig profession upp. Det finns fördelar i samband med att öka professionens status på arbetsmarknaden men även risker med att minska bredden inom yrkesgruppens arbetsområde. PA-utbildningen ger studenten förutsättningar att utvecklas mot yrket som personalchef. Det är dock upp till studenten att efter examen skaffa sig den erfarenhet som krävs och skapa den kompetens som saknas. Uppsatsen avslutas med förslag till vidare forskning exempelvis, hur stor del av studenterna uppnår utbildningens mål och i vilken utsträckning? Eller, hur förändras personalarbetet och personalchefsyrket i förhållande till att HR får allt större betydelse för organisationer?}},
  author       = {{Jeansson, Louise and Karlsson, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En studie kring utbildning, profession och förutsättningar för att nå positionen som personalchef}},
  year         = {{2010}},
}