Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ee "foleyska" len - en undersökning av det litterära talspåket i Shoo len av Douglas Foley

Hemzelius, Pia LU (2010) SSLK01 20101
Division of Swedish subjects, Danish, and Icelandic
Abstract (Swedish)
Uppsatsen handlar om det litterära talspråket, närmare bestämt om hur ungdomars talspråk gestaltas i ungdomsromanen Shoo len, av Douglas Foley. Jag utgår från befintlig forskningslitteratur om verklighetens ungdomsspråk och med speciellt fokus på multietniskt ungdomsspråk. Med en kvalitativ undersökning av romankaraktärernas talspråk beskriver jag hur Foley skapar ”sitt” ungdomliga litterära talspråk. Viktiga begrepp i uppsatsen är kodväxling, ordförråd från multietniskt ungdomsspråk och användning av diskurspartiklar. Det är desa tre komponenter som skapar Foleys litterära talspråk. Mina slutsatser är att Foley ”kopierar” viktiga drag i verklighetens ungdomsspråk och på så sätt får romankaraktärerna att framstå som verkliga personer från... (More)
Uppsatsen handlar om det litterära talspråket, närmare bestämt om hur ungdomars talspråk gestaltas i ungdomsromanen Shoo len, av Douglas Foley. Jag utgår från befintlig forskningslitteratur om verklighetens ungdomsspråk och med speciellt fokus på multietniskt ungdomsspråk. Med en kvalitativ undersökning av romankaraktärernas talspråk beskriver jag hur Foley skapar ”sitt” ungdomliga litterära talspråk. Viktiga begrepp i uppsatsen är kodväxling, ordförråd från multietniskt ungdomsspråk och användning av diskurspartiklar. Det är desa tre komponenter som skapar Foleys litterära talspråk. Mina slutsatser är att Foley ”kopierar” viktiga drag i verklighetens ungdomsspråk och på så sätt får romankaraktärerna att framstå som verkliga personer från förorten (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hemzelius, Pia LU
supervisor
organization
course
SSLK01 20101
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Douglas Foley, Shoo len, förortsspråk, diskurspartiklar, kodväxling, multietniskt ungdomsspråk, litterärt talspråk
language
Swedish
id
1614873
date added to LUP
2010-07-15 10:37:09
date last changed
2015-12-14 13:27:02
@misc{1614873,
  abstract     = {{Uppsatsen handlar om det litterära talspråket, närmare bestämt om hur ungdomars talspråk gestaltas i ungdomsromanen Shoo len, av Douglas Foley. Jag utgår från befintlig forskningslitteratur om verklighetens ungdomsspråk och med speciellt fokus på multietniskt ungdomsspråk.  Med en kvalitativ undersökning av romankaraktärernas talspråk beskriver jag hur Foley skapar ”sitt” ungdomliga litterära talspråk. Viktiga begrepp i uppsatsen är kodväxling, ordförråd från multietniskt ungdomsspråk och användning av diskurspartiklar. Det är desa tre komponenter som skapar Foleys litterära talspråk. Mina slutsatser är att Foley ”kopierar” viktiga drag i verklighetens ungdomsspråk och på så sätt får romankaraktärerna att framstå som verkliga personer från förorten}},
  author       = {{Hemzelius, Pia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ee "foleyska" len - en undersökning av det litterära talspåket i Shoo len av Douglas Foley}},
  year         = {{2010}},
}