Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Momentumstrategier - Vad får historien att upprepa sig?

Odlander, Max ; Surtevall, Carl-Fredrik and Surtevall, Erik (2010)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Vårt syfte är att undersöka om det existerar momentumeffekter på den svenska aktiemarknaden för att därefter analysera ett antal tänkbara orsaker som tidigare har lyfts fram inom forskningen kring momentum. Uppsatsens teoretiska perspektiv har för avsikt att avspegla tidigare forskning på momentum och de implikationer som existensen av momentum medför för den effektiva marknadshypotesen. Med hjälp av databasen Datastream (Thomson Financial) har vi undersökt avkastningen för 16 olika momentumstrategier på NASDAQ OMX Stockholm Large Cap respektive Small Cap. Vi finner att momentum existerar under perioden 2000-2007. Den mest framgångsrika strategin genererade en genomsnittlig avkastning på 1,87 procent per månad. Den volatila utvecklingen... (More)
Vårt syfte är att undersöka om det existerar momentumeffekter på den svenska aktiemarknaden för att därefter analysera ett antal tänkbara orsaker som tidigare har lyfts fram inom forskningen kring momentum. Uppsatsens teoretiska perspektiv har för avsikt att avspegla tidigare forskning på momentum och de implikationer som existensen av momentum medför för den effektiva marknadshypotesen. Med hjälp av databasen Datastream (Thomson Financial) har vi undersökt avkastningen för 16 olika momentumstrategier på NASDAQ OMX Stockholm Large Cap respektive Small Cap. Vi finner att momentum existerar under perioden 2000-2007. Den mest framgångsrika strategin genererade en genomsnittlig avkastning på 1,87 procent per månad. Den volatila utvecklingen under åren 2008-2009 har en kraftigt negativ inverkan på momentumstrategier. Av de undersökta faktorerna bakom momentum kan enbart handelsvolym bistå i förklaringen till dess existens. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Odlander, Max ; Surtevall, Carl-Fredrik and Surtevall, Erik
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
NASDAQ OMX Stockholm, effektiva marknadshypotesen, överavkastning, nollkostnadsstrategi, Momentum
language
Swedish
id
1615989
date added to LUP
2010-06-04 00:00:00
date last changed
2012-04-02 18:09:07
@misc{1615989,
  abstract     = {{Vårt syfte är att undersöka om det existerar momentumeffekter på den svenska aktiemarknaden för att därefter analysera ett antal tänkbara orsaker som tidigare har lyfts fram inom forskningen kring momentum. Uppsatsens teoretiska perspektiv har för avsikt att avspegla tidigare forskning på momentum och de implikationer som existensen av momentum medför för den effektiva marknadshypotesen. Med hjälp av databasen Datastream (Thomson Financial) har vi undersökt avkastningen för 16 olika momentumstrategier på NASDAQ OMX Stockholm Large Cap respektive Small Cap. Vi finner att momentum existerar under perioden 2000-2007. Den mest framgångsrika strategin genererade en genomsnittlig avkastning på 1,87 procent per månad. Den volatila utvecklingen under åren 2008-2009 har en kraftigt negativ inverkan på momentumstrategier. Av de undersökta faktorerna bakom momentum kan enbart handelsvolym bistå i förklaringen till dess existens.}},
  author       = {{Odlander, Max and Surtevall, Carl-Fredrik and Surtevall, Erik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Momentumstrategier - Vad får historien att upprepa sig?}},
  year         = {{2010}},
}