Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Målstyrning i skolan - en studie om problem med att styra med mål i Lunds skolor

Bratteby, Sverker LU and Nilsson, Johan LU (2010) STVA21 20102
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I Sverige infördes målstyrning i skolan i samband med kommunaliseringen 1992. I den här uppsatsen undersöks vilka problem som finns med målstyrning i skolan i praktiken. De undersökta problemen baseras på tidigare forskning om målstyrning i offentlig sektor och handlar i huvudsak om att målen är oklara och minskad politisk styrning. Det empiriska materialet utgörs av samtalsintervjuer och enkätundersökningar med skolchef, rektor och lärare vid två skolor i Lunds kommun. Resultatet visar att målstyrning uppfattas något olika på olika nivåer i skolan, men att de personer som är arbetar i verksamheten överlag är medvetna om vad som krävs för att verksamheten ska fungera. Målstyrningen har inneburit att lärarna i högre grad kan påverka och... (More)
I Sverige infördes målstyrning i skolan i samband med kommunaliseringen 1992. I den här uppsatsen undersöks vilka problem som finns med målstyrning i skolan i praktiken. De undersökta problemen baseras på tidigare forskning om målstyrning i offentlig sektor och handlar i huvudsak om att målen är oklara och minskad politisk styrning. Det empiriska materialet utgörs av samtalsintervjuer och enkätundersökningar med skolchef, rektor och lärare vid två skolor i Lunds kommun. Resultatet visar att målstyrning uppfattas något olika på olika nivåer i skolan, men att de personer som är arbetar i verksamheten överlag är medvetna om vad som krävs för att verksamheten ska fungera. Målstyrningen har inneburit att lärarna i högre grad kan påverka och styra undervisningen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bratteby, Sverker LU and Nilsson, Johan LU
supervisor
organization
course
STVA21 20102
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
skola, kommunalisering, målstyrning, MBO, lärare, tjänstemannastyre
language
Swedish
id
1759037
date added to LUP
2011-03-15 15:16:18
date last changed
2011-03-15 15:16:18
@misc{1759037,
  abstract     = {{I Sverige infördes målstyrning i skolan i samband med kommunaliseringen 1992. I den här uppsatsen undersöks vilka problem som finns med målstyrning i skolan i praktiken. De undersökta problemen baseras på tidigare forskning om målstyrning i offentlig sektor och handlar i huvudsak om att målen är oklara och minskad politisk styrning. Det empiriska materialet utgörs av samtalsintervjuer och enkätundersökningar med skolchef, rektor och lärare vid två skolor i Lunds kommun. Resultatet visar att målstyrning uppfattas något olika på olika nivåer i skolan, men att de personer som är arbetar i verksamheten överlag är medvetna om vad som krävs för att verksamheten ska fungera. Målstyrningen har inneburit att lärarna i högre grad kan påverka och styra undervisningen.}},
  author       = {{Bratteby, Sverker and Nilsson, Johan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Målstyrning i skolan - en studie om problem med att styra med mål i Lunds skolor}},
  year         = {{2010}},
}