Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Liberia - Paralleller mellan fredsbyggandet och IBL

Strinde, Gabriel LU and Dalfelt, Anders LU (2010) FKVA21 20102
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsen är en fallstudie av Liberia i vilken vi undersöker fredsbyggandet inom landet under perioden 2001-2009 med ett särskilt fokus på efterkrigstiden. Undersökningen har för avsikt att pröva huruvida det kan dras paralleller mellan fredsbyggandet och utvalda delar av teorin om IBL. Senareläggningen av det liberianska valet och institutionsstärkandet är centrala delar som vi kan koppla till teorin om IBL. Att FN valt att inte överta direkt kontroll av statliga institutioner står i kontrast till IBL som förespråkar ett slags internationellt förmyndarskap som successivt ska överlämnas till ett stabilare inhemskt styre. Slutsatsen vi kunnat dra är att likheter finns men direkta kopplingar till centrala delar av teorin är utelämnade i... (More)
Uppsatsen är en fallstudie av Liberia i vilken vi undersöker fredsbyggandet inom landet under perioden 2001-2009 med ett särskilt fokus på efterkrigstiden. Undersökningen har för avsikt att pröva huruvida det kan dras paralleller mellan fredsbyggandet och utvalda delar av teorin om IBL. Senareläggningen av det liberianska valet och institutionsstärkandet är centrala delar som vi kan koppla till teorin om IBL. Att FN valt att inte överta direkt kontroll av statliga institutioner står i kontrast till IBL som förespråkar ett slags internationellt förmyndarskap som successivt ska överlämnas till ett stabilare inhemskt styre. Slutsatsen vi kunnat dra är att likheter finns men direkta kopplingar till centrala delar av teorin är utelämnade i processen vilket inte möjliggör en konkret koppling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Strinde, Gabriel LU and Dalfelt, Anders LU
supervisor
organization
course
FKVA21 20102
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Liberia, IBL, fredsbyggande, institutionsstärkande, korruption
language
Swedish
id
1759593
date added to LUP
2011-12-08 15:55:18
date last changed
2015-12-14 13:34:37
@misc{1759593,
  abstract     = {{Uppsatsen är en fallstudie av Liberia i vilken vi undersöker fredsbyggandet inom landet under perioden 2001-2009 med ett särskilt fokus på efterkrigstiden. Undersökningen har för avsikt att pröva huruvida det kan dras paralleller mellan fredsbyggandet och utvalda delar av teorin om IBL. Senareläggningen av det liberianska valet och institutionsstärkandet är centrala delar som vi kan koppla till teorin om IBL. Att FN valt att inte överta direkt kontroll av statliga institutioner står i kontrast till IBL som förespråkar ett slags internationellt förmyndarskap som successivt ska överlämnas till ett stabilare inhemskt styre. Slutsatsen vi kunnat dra är att likheter finns men direkta kopplingar till centrala delar av teorin är utelämnade i processen vilket inte möjliggör en konkret koppling.}},
  author       = {{Strinde, Gabriel and Dalfelt, Anders}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Liberia - Paralleller mellan fredsbyggandet och IBL}},
  year         = {{2010}},
}