Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kreativa arbetsplatser: Förutsättningar för ett optimalt kreativitetsfrämjande

Sparre, Charlotte LU and Wideqvist, Erika LU (2011) PSYK01 20102
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Kreativitet är ett komplext begrepp, svårt att avgränsa och kan som fenomen ge upphov till nyskapande, samtidigt som det hjälper människan att lära sig och anpassa sig till förändringar i omgivningen.
Studien syftar till att undersöka kreativitetsfrämjande faktorer på arbetsplatser inom reklambranschen där kreativiteten är fundamental och en förutsättning för verksamheten. Sex semistrukturerade, kvalitativa intervjuer utfördes på olika kreatörer och tolkningen av dessa intervjuer utgick från en grundad teoridesign. Utifrån svaren identifierades olika kategorier representerande de mest förekommande faktorer som deltagarna ansåg främja den kreativa arbetsprocessen. Tid, en god kollegialitet samt en fri men välformulerad arbetsbeskrivning... (More)
Kreativitet är ett komplext begrepp, svårt att avgränsa och kan som fenomen ge upphov till nyskapande, samtidigt som det hjälper människan att lära sig och anpassa sig till förändringar i omgivningen.
Studien syftar till att undersöka kreativitetsfrämjande faktorer på arbetsplatser inom reklambranschen där kreativiteten är fundamental och en förutsättning för verksamheten. Sex semistrukturerade, kvalitativa intervjuer utfördes på olika kreatörer och tolkningen av dessa intervjuer utgick från en grundad teoridesign. Utifrån svaren identifierades olika kategorier representerande de mest förekommande faktorer som deltagarna ansåg främja den kreativa arbetsprocessen. Tid, en god kollegialitet samt en fri men välformulerad arbetsbeskrivning tycks vara avgörande gynnsamma faktorer för det kreativa arbetsförloppet. Vidare behövs en stödjande och uppmuntrande ledning och en inspirerande arbetskontext för att kreativiteten fortsatt ska kunna existera och ständigt utvecklas. I linje med tidigare forskning visar resultaten att öppenhet och gemensam reflektion kring idéer är viktiga komponenter i en kreativ process, liksom möjligheten att omringa idéskapande med god struktur och fokus. Undersökningen gav också ett resultat som visade på intressanta kopplingar mellan humor och kreativitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sparre, Charlotte LU and Wideqvist, Erika LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20102
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
arbetskontext, reklambranschen, utveckling, Kreativitet, organisation, kreativ process, flow
language
Swedish
id
1764134
date added to LUP
2011-02-11 09:47:18
date last changed
2011-02-11 09:47:18
@misc{1764134,
  abstract     = {{Kreativitet är ett komplext begrepp, svårt att avgränsa och kan som fenomen ge upphov till nyskapande, samtidigt som det hjälper människan att lära sig och anpassa sig till förändringar i omgivningen. 
Studien syftar till att undersöka kreativitetsfrämjande faktorer på arbetsplatser inom reklambranschen där kreativiteten är fundamental och en förutsättning för verksamheten. Sex semistrukturerade, kvalitativa intervjuer utfördes på olika kreatörer och tolkningen av dessa intervjuer utgick från en grundad teoridesign. Utifrån svaren identifierades olika kategorier representerande de mest förekommande faktorer som deltagarna ansåg främja den kreativa arbetsprocessen. Tid, en god kollegialitet samt en fri men välformulerad arbetsbeskrivning tycks vara avgörande gynnsamma faktorer för det kreativa arbetsförloppet. Vidare behövs en stödjande och uppmuntrande ledning och en inspirerande arbetskontext för att kreativiteten fortsatt ska kunna existera och ständigt utvecklas. I linje med tidigare forskning visar resultaten att öppenhet och gemensam reflektion kring idéer är viktiga komponenter i en kreativ process, liksom möjligheten att omringa idéskapande med god struktur och fokus. Undersökningen gav också ett resultat som visade på intressanta kopplingar mellan humor och kreativitet.}},
  author       = {{Sparre, Charlotte and Wideqvist, Erika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kreativa arbetsplatser: Förutsättningar för ett optimalt kreativitetsfrämjande}},
  year         = {{2011}},
}