Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Betaexponering och Black Swans– En Eventstudie av Hög- respektive Lågbeta Exchange Traded Funds

Trolle, Caroline LU and Mjörnheim, Lina LU (2011) NEKK01 20111
Department of Economics
Abstract (Swedish)
I denna studie undersöks beta som mått på risk samt beta som verktyg vid portföljval. Syftet är att undersöka hur vida beta kan användas i en portföljvalsstrategi med ändamålet att uppnå överavkastning med hjälp av börshandlade fonder. Svarta svanar och förekomsten av mean reversion (medelvärdes- återgång) på marknaden utnyttjas som strategi för att genomföra investeringar av tillgångar utifrån deras betavärden. Vi undersöker i denna studie börshandlade fonder eftersom de är enkla, diversifierade och flexibla i jämförelse med vanliga indexfonder. Vi har konstruerat låg- och högbetaportföljer för att undersöka hur avkastningen i dessa påverkas av extrema upp- eller nedgångar på marknaden som har orsakats av Svarta svanar. Vidare undersöker... (More)
I denna studie undersöks beta som mått på risk samt beta som verktyg vid portföljval. Syftet är att undersöka hur vida beta kan användas i en portföljvalsstrategi med ändamålet att uppnå överavkastning med hjälp av börshandlade fonder. Svarta svanar och förekomsten av mean reversion (medelvärdes- återgång) på marknaden utnyttjas som strategi för att genomföra investeringar av tillgångar utifrån deras betavärden. Vi undersöker i denna studie börshandlade fonder eftersom de är enkla, diversifierade och flexibla i jämförelse med vanliga indexfonder. Vi har konstruerat låg- och högbetaportföljer för att undersöka hur avkastningen i dessa påverkas av extrema upp- eller nedgångar på marknaden som har orsakats av Svarta svanar. Vidare undersöker vi om det går att generera överavkastning genom att investera i låg- eller högbetaportföljer beroende på om marknaden förväntas falla eller stiga efter att en Svart svan har infallit. Undersökningen av börshandlade fonder visar att det finns ett positivt (negativt) samband mellan beta och avkastning då marknaden stiger (faller). Då beta utnyttjas som verktyg vid investering utifrån en konstruerad portföljvalsstrategi genereras överavkastning gentemot marknadsportföljen. Beta har därmed visats vara ett bra mått på risk samt ett bra verktyg vid portföljval. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Trolle, Caroline LU and Mjörnheim, Lina LU
supervisor
organization
course
NEKK01 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Beta, Svarta svanar, Börshandlade fonder, Mean reversion, Portföljvalsstrategi, Diversifiering
language
Swedish
id
1897623
date added to LUP
2011-05-18 14:24:17
date last changed
2011-08-29 10:53:59
@misc{1897623,
  abstract     = {{I denna studie undersöks beta som mått på risk samt beta som verktyg vid portföljval. Syftet är att undersöka hur vida beta kan användas i en portföljvalsstrategi med ändamålet att uppnå överavkastning med hjälp av börshandlade fonder. Svarta svanar och förekomsten av mean reversion (medelvärdes- återgång) på marknaden utnyttjas som strategi för att genomföra investeringar av tillgångar utifrån deras betavärden. Vi undersöker i denna studie börshandlade fonder eftersom de är enkla, diversifierade och flexibla i jämförelse med vanliga indexfonder. Vi har konstruerat låg- och högbetaportföljer för att undersöka hur avkastningen i dessa påverkas av extrema upp- eller nedgångar på marknaden som har orsakats av Svarta svanar. Vidare undersöker vi om det går att generera överavkastning genom att investera i låg- eller högbetaportföljer beroende på om marknaden förväntas falla eller stiga efter att en Svart svan har infallit. Undersökningen av börshandlade fonder visar att det finns ett positivt (negativt) samband mellan beta och avkastning då marknaden stiger (faller). Då beta utnyttjas som verktyg vid investering utifrån en konstruerad portföljvalsstrategi genereras överavkastning gentemot marknadsportföljen. Beta har därmed visats vara ett bra mått på risk samt ett bra verktyg vid portföljval.}},
  author       = {{Trolle, Caroline and Mjörnheim, Lina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Betaexponering och Black Swans– En Eventstudie av Hög- respektive Lågbeta Exchange Traded Funds}},
  year         = {{2011}},
}