Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Dominobrickan som inte föll - Kuba och regimförändring efter Kalla kriget

Enocksson, Mike LU and Haglund Pedolsky, Isak LU (2011) STVA21 20111
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Det här arbetet handlar om att belysa den kommunistiska regimen på Kuba efter Kalla kriget och varför den överlevde. Uppsatsen kretsar kring centrala statsvetenskapliga begrepp, som legitimitet och regim. Arbetet är metodlogiskt upplagt som en teorikonsumerande fallstudie, då vi använder oss av teorier för att belysa vilka faktorer som är de mest relevanta för att beskriva den kubanska regimens överlevnad. Arbetets struktur är uppdelat kring tre huvudsakliga delar; Empirin, här lyfter vi fram fakta kring olika områden, faktorer, som vi anser kan ha haft en stor betydelse för att beskriva regimens överlevnad; Analysen, här applicerar vi olika teorier, som vi hämtat både från kurslitteraturen och från våra vetenskapliga artiklar, på de olika... (More)
Det här arbetet handlar om att belysa den kommunistiska regimen på Kuba efter Kalla kriget och varför den överlevde. Uppsatsen kretsar kring centrala statsvetenskapliga begrepp, som legitimitet och regim. Arbetet är metodlogiskt upplagt som en teorikonsumerande fallstudie, då vi använder oss av teorier för att belysa vilka faktorer som är de mest relevanta för att beskriva den kubanska regimens överlevnad. Arbetets struktur är uppdelat kring tre huvudsakliga delar; Empirin, här lyfter vi fram fakta kring olika områden, faktorer, som vi anser kan ha haft en stor betydelse för att beskriva regimens överlevnad; Analysen, här applicerar vi olika teorier, som vi hämtat både från kurslitteraturen och från våra vetenskapliga artiklar, på de olika faktorerna; Diskussionen, här för vi ett subjektivt resonemang kring de olika faktorernas och teoriernas betydelse för att besvara vår frågeställning. Slutligen kommer vi att göra en sammanfattning i form av en slutsats där vi beskriver vad vi har kommit fram till genom vårt arbete, och vad vi inte kommit fram till, för att kunna besvara vår frågeställning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Enocksson, Mike LU and Haglund Pedolsky, Isak LU
supervisor
organization
course
STVA21 20111
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
demokratisering, legitimitet, Kuba, regimförändring, Kalla kriget, transition
language
Swedish
id
1966807
date added to LUP
2011-08-22 16:32:28
date last changed
2011-08-22 16:32:28
@misc{1966807,
  abstract     = {{Det här arbetet handlar om att belysa den kommunistiska regimen på Kuba efter Kalla kriget och varför den överlevde. Uppsatsen kretsar kring centrala statsvetenskapliga begrepp, som legitimitet och regim. Arbetet är metodlogiskt upplagt som en teorikonsumerande fallstudie, då vi använder oss av teorier för att belysa vilka faktorer som är de mest relevanta för att beskriva den kubanska regimens överlevnad. Arbetets struktur är uppdelat kring tre huvudsakliga delar; Empirin, här lyfter vi fram fakta kring olika områden, faktorer, som vi anser kan ha haft en stor betydelse för att beskriva regimens överlevnad; Analysen, här applicerar vi olika teorier, som vi hämtat både från kurslitteraturen och från våra vetenskapliga artiklar, på de olika faktorerna; Diskussionen, här för vi ett subjektivt resonemang kring de olika faktorernas och teoriernas betydelse för att besvara vår frågeställning. Slutligen kommer vi att göra en sammanfattning i form av en slutsats där vi beskriver vad vi har kommit fram till genom vårt arbete, och vad vi inte kommit fram till, för att kunna besvara vår frågeställning.}},
  author       = {{Enocksson, Mike and Haglund Pedolsky, Isak}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Dominobrickan som inte föll - Kuba och regimförändring efter Kalla kriget}},
  year         = {{2011}},
}