Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

AOSIS förhandlingsmakt på FN:s klimatmöten

Larsson, Anna LU and Jönsson, Pauline LU (2011) STVA21 20111
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Besluten som tas på FN:s årliga klimatmöten (COP) påverkar hela världen. De som påverkas mest, det vill säga drabbas först och hårdast av klimatförändringarna är världens små ö-stater. Dessa små ö-stater har gått ihop i en koalition som heter Alliance of Small Island States (AOSIS) som representerar dem i FN:s klimatförhandlingar. Det vi är intresserade av är att se vilken makt AOSIS har att påverka utgången av dessa klimatmöten, och vi kommer att analysera COP1 och COP15. För att studera AOSIS förhandlingsmakt på klimatmötena tänker vi göra en teorianvändande fallstudie, och därefter en komparation inom fallet. Eftersom vi ska studera makt har vi valt att utgå från två kompletterande koncept: institutionell makt och strukturell makt.... (More)
Besluten som tas på FN:s årliga klimatmöten (COP) påverkar hela världen. De som påverkas mest, det vill säga drabbas först och hårdast av klimatförändringarna är världens små ö-stater. Dessa små ö-stater har gått ihop i en koalition som heter Alliance of Small Island States (AOSIS) som representerar dem i FN:s klimatförhandlingar. Det vi är intresserade av är att se vilken makt AOSIS har att påverka utgången av dessa klimatmöten, och vi kommer att analysera COP1 och COP15. För att studera AOSIS förhandlingsmakt på klimatmötena tänker vi göra en teorianvändande fallstudie, och därefter en komparation inom fallet. Eftersom vi ska studera makt har vi valt att utgå från två kompletterande koncept: institutionell makt och strukturell makt. Utifrån dessa koncepten har vi valt att utgå från tre aspekter: samlad resursmakt, ämnesspecifik makt och agenda setting makt. Vår hypotes var att trots sin ringa storlek så har de små ö-staterna stor makt att påverka utgången av mötena, främst genom den ämnesspecifika makten och agenda setting makten. Denna hypotes bevisade vi sedan genom vår tredelade analys där vi kom fram till att deras makt varken hade minskat eller ökat, detta beroende på att deras målsättningar hade förändrats. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Larsson, Anna LU and Jönsson, Pauline LU
supervisor
organization
course
STVA21 20111
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
AOSIS, Conference of the Parties (COP, förhandlingsmakt, strukturell makt, institutionell makt
language
Swedish
id
1967007
date added to LUP
2011-06-20 11:10:35
date last changed
2011-06-20 11:10:35
@misc{1967007,
  abstract     = {{Besluten som tas på FN:s årliga klimatmöten (COP) påverkar hela världen. De som påverkas mest, det vill säga drabbas först och hårdast av klimatförändringarna är världens små ö-stater. Dessa små ö-stater har gått ihop i en koalition som heter Alliance of Small Island States (AOSIS) som representerar dem i FN:s klimatförhandlingar. Det vi är intresserade av är att se vilken makt AOSIS har att påverka utgången av dessa klimatmöten, och vi kommer att analysera COP1 och COP15. För att studera AOSIS förhandlingsmakt på klimatmötena tänker vi göra en teorianvändande fallstudie, och därefter en komparation inom fallet. Eftersom vi ska studera makt har vi valt att utgå från två kompletterande koncept: institutionell makt och strukturell makt. Utifrån dessa koncepten har vi valt att utgå från tre aspekter: samlad resursmakt, ämnesspecifik makt och agenda setting makt. Vår hypotes var att trots sin ringa storlek så har de små ö-staterna stor makt att påverka utgången av mötena, främst genom den ämnesspecifika makten och agenda setting makten. Denna hypotes bevisade vi sedan genom vår tredelade analys där vi kom fram till att deras makt varken hade minskat eller ökat, detta beroende på att deras målsättningar hade förändrats.}},
  author       = {{Larsson, Anna and Jönsson, Pauline}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{AOSIS förhandlingsmakt på FN:s klimatmöten}},
  year         = {{2011}},
}