Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kampen mot korruption - En studie av svensk mutlagstiftning

Guntram, Peter LU and Håkansson, Carl LU (2011) STVA21 20111
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Korruption är ett fenomen som har stora samhällsskadliga effekter. Att bekämpa korruption är därför av yttersta vikt. En stark och tydlig lagstiftning kan anses vara en betydande faktor i detta arbete. Vi har med denna uppsats undersökt brister i mutlagstiftningen och om dessa brister kan orsaka korrupt beteende. Utifrån en jämförande studie av Sverige, Danmark och Norge har vi identifierat brister i den svenska mutlagstiftningen gentemot de danska och norska motsvarigheterna. Även en argumentationsanalys utifrån en pro et contra-modell har genomförts av debatten kring problematiken med svensk mutlagstiftning, detta för att se vilka brister som där lyfts fram. Här har vi även applicerat våra teoretiska utgångspunkter för att besvara frågan... (More)
Korruption är ett fenomen som har stora samhällsskadliga effekter. Att bekämpa korruption är därför av yttersta vikt. En stark och tydlig lagstiftning kan anses vara en betydande faktor i detta arbete. Vi har med denna uppsats undersökt brister i mutlagstiftningen och om dessa brister kan orsaka korrupt beteende. Utifrån en jämförande studie av Sverige, Danmark och Norge har vi identifierat brister i den svenska mutlagstiftningen gentemot de danska och norska motsvarigheterna. Även en argumentationsanalys utifrån en pro et contra-modell har genomförts av debatten kring problematiken med svensk mutlagstiftning, detta för att se vilka brister som där lyfts fram. Här har vi även applicerat våra teoretiska utgångspunkter för att besvara frågan om brister i mutlagstiftningen kan orsaka korrupt beteende. Vårt resultat visar att de brister som finns i nuvarande mutlagstiftningen skulle kunna öka korrupt beteende, men att en reviderad mutlagstiftning inte ensamt kan bekämpa korruptionsproblem. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Guntram, Peter LU and Håkansson, Carl LU
supervisor
organization
course
STVA21 20111
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Sverige, korruption, mutlagstiftning, brister
language
Swedish
id
1967127
date added to LUP
2011-06-20 11:02:25
date last changed
2011-06-20 11:02:25
@misc{1967127,
  abstract     = {{Korruption är ett fenomen som har stora samhällsskadliga effekter. Att bekämpa korruption är därför av yttersta vikt. En stark och tydlig lagstiftning kan anses vara en betydande faktor i detta arbete. Vi har med denna uppsats undersökt brister i mutlagstiftningen och om dessa brister kan orsaka korrupt beteende. Utifrån en jämförande studie av Sverige, Danmark och Norge har vi identifierat brister i den svenska mutlagstiftningen gentemot de danska och norska motsvarigheterna. Även en argumentationsanalys utifrån en pro et contra-modell har genomförts av debatten kring problematiken med svensk mutlagstiftning, detta för att se vilka brister som där lyfts fram. Här har vi även applicerat våra teoretiska utgångspunkter för att besvara frågan om brister i mutlagstiftningen kan orsaka korrupt beteende. Vårt resultat visar att de brister som finns i nuvarande mutlagstiftningen skulle kunna öka korrupt beteende, men att en reviderad mutlagstiftning inte ensamt kan bekämpa korruptionsproblem.}},
  author       = {{Guntram, Peter and Håkansson, Carl}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kampen mot korruption - En studie av svensk mutlagstiftning}},
  year         = {{2011}},
}