Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Från läktaren till historien: Fotbollssupportrarnas roll i samhällsomvälvande händelser

Sporo, Adnan LU and Andersson, Marcus LU (2011) STVA21 20111
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna uppsats analyserar vi de stora samhällsförändringarna i Jugoslavien och Egypten och identifierar den organisation som varit drivande i revolutionerna. En stor del av det empiriska materialet utgörs av berättelser och intervjuer med personer som direkt upplevt och varit delaktiga i händelseutvecklingen. Vi utgår ifrån teorin om sociala rörelser och i kombination med teorin om socialt kapital skapar vi ett ramverk vilket ger oss möjlighet att förutse det strukturella sammansättingen av en framgångsrik organisation med möjligheter att inleda och leda protester. Genom att leta efter det formativa momentet under händelseutvecklingen i Jugoslavien och Egypten kan vi konstatera att den grupp som haft en avgörande roll under revolutionens... (More)
I denna uppsats analyserar vi de stora samhällsförändringarna i Jugoslavien och Egypten och identifierar den organisation som varit drivande i revolutionerna. En stor del av det empiriska materialet utgörs av berättelser och intervjuer med personer som direkt upplevt och varit delaktiga i händelseutvecklingen. Vi utgår ifrån teorin om sociala rörelser och i kombination med teorin om socialt kapital skapar vi ett ramverk vilket ger oss möjlighet att förutse det strukturella sammansättingen av en framgångsrik organisation med möjligheter att inleda och leda protester. Genom att leta efter det formativa momentet under händelseutvecklingen i Jugoslavien och Egypten kan vi konstatera att den grupp som haft en avgörande roll under revolutionens gång är fotbollssupportrarna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sporo, Adnan LU and Andersson, Marcus LU
supervisor
organization
course
STVA21 20111
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Revolution, sociala rörelser, socialt kapital, fotbollssupportrar, fotboll, Jugoslavien, Egypten
language
Swedish
id
1967240
date added to LUP
2011-06-20 10:55:21
date last changed
2011-06-20 10:55:21
@misc{1967240,
  abstract     = {{I denna uppsats analyserar vi de stora samhällsförändringarna i Jugoslavien och Egypten och identifierar den organisation som varit drivande i revolutionerna. En stor del av det empiriska materialet utgörs av berättelser och intervjuer med personer som direkt upplevt och varit delaktiga i händelseutvecklingen. Vi utgår ifrån teorin om sociala rörelser och i kombination med teorin om socialt kapital skapar vi ett ramverk vilket ger oss möjlighet att förutse det strukturella sammansättingen av en framgångsrik organisation med möjligheter att inleda och leda protester. Genom att leta efter det formativa momentet under händelseutvecklingen i Jugoslavien och Egypten kan vi konstatera att den grupp som haft en avgörande roll under revolutionens gång är fotbollssupportrarna.}},
  author       = {{Sporo, Adnan and Andersson, Marcus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Från läktaren till historien: Fotbollssupportrarnas roll i samhällsomvälvande händelser}},
  year         = {{2011}},
}