Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Befinner sig Stockholms bostadsmarknad i en bubbla?

Lundgren, Andreas LU and Priftis, Alexis LU (2011) NEK691 20111
Department of Economics
Abstract (Swedish)
I dagens Stockholm ägnar man mycket tid och energi åt att planera, finansiera och diskutera sitt boende. Den ständig överefterfrågan på hyresrätter leder till att det reellt sett bara finns en väg in på bostadsmarknaden: att köpa en bostadsrätt. I media pågår ständiga spekulationer om huruvida priserna kommer att rasa eller fortsätta gå upp, och mot bakgrund av detta undersöker vi huruvida det finns någon ekonomiskt vetenskaplig grund för att anse att bostadsrättsmarknaden i Stockholm uppvisar bubbellikt beteende. Vi fokuserar en stor del av våra analytiska ansträngningar på boendekostnad och disponibel inkomst. Vi definierar begreppet ”bubbelpotential” för att mäta den ackumulerade skillnaden i ökning mellan boendekostnad och disponibel... (More)
I dagens Stockholm ägnar man mycket tid och energi åt att planera, finansiera och diskutera sitt boende. Den ständig överefterfrågan på hyresrätter leder till att det reellt sett bara finns en väg in på bostadsmarknaden: att köpa en bostadsrätt. I media pågår ständiga spekulationer om huruvida priserna kommer att rasa eller fortsätta gå upp, och mot bakgrund av detta undersöker vi huruvida det finns någon ekonomiskt vetenskaplig grund för att anse att bostadsrättsmarknaden i Stockholm uppvisar bubbellikt beteende. Vi fokuserar en stor del av våra analytiska ansträngningar på boendekostnad och disponibel inkomst. Vi definierar begreppet ”bubbelpotential” för att mäta den ackumulerade skillnaden i ökning mellan boendekostnad och disponibel inkomst. På så sätt kan vi uttala oss om en eventuell bubbla har ökat eller minskat i höjd, utan att för den sakens skull behöva uttala oss om huruvida en bubbla i absoluta fall finns. Vidare tittar vi på realfaktorer som inflyttning, nybyggande, inkomstökningar och ökning av belåning. Vi jämför även boendekostnader mellan bostadsrätter och hyresrätter. Vi finner att bostadsrättspriserna har ökat kraftigt under de senaste åren, och att fundamentala faktorer inte räcker för att förklara denna kraftiga uppgång. Trots denna ökning finner vi dock att boendekostnaderna som följd av de ökade priserna inte har ökat så mycket i förhållande till disponibel inkomst och att det på sikt inte föreligger någon allvarlig risk att hushållen inte ska kunna betala, eller för att deras övriga konsumtion ska påverkas allvarligt. Vi bedömer med andra ord att prisökningarna inte bör ses som någon bubbla. Vi noterar dock att prisökningen ändå har urholkat disponibel inkomst, och att förestående ränteökningar kan göra att de kortsiktiga boendekostnaderna når en hög nivå som delvis kan begränsa hushållens köpkraft. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundgren, Andreas LU and Priftis, Alexis LU
supervisor
organization
course
NEK691 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bostadsbubbla, bubbelpotential, finansiell bubbla
language
English
id
1975189
date added to LUP
2011-06-17 10:35:29
date last changed
2011-06-17 10:35:29
@misc{1975189,
  abstract     = {{I dagens Stockholm ägnar man mycket tid och energi åt att planera, finansiera och diskutera sitt boende. Den ständig överefterfrågan på hyresrätter leder till att det reellt sett bara finns en väg in på bostadsmarknaden: att köpa en bostadsrätt. I media pågår ständiga spekulationer om huruvida priserna kommer att rasa eller fortsätta gå upp, och mot bakgrund av detta undersöker vi huruvida det finns någon ekonomiskt vetenskaplig grund för att anse att bostadsrättsmarknaden i Stockholm uppvisar bubbellikt beteende. Vi fokuserar en stor del av våra analytiska ansträngningar på boendekostnad och disponibel inkomst. Vi definierar begreppet ”bubbelpotential” för att mäta den ackumulerade skillnaden i ökning mellan boendekostnad och disponibel inkomst. På så sätt kan vi uttala oss om en eventuell bubbla har ökat eller minskat i höjd, utan att för den sakens skull behöva uttala oss om huruvida en bubbla i absoluta fall finns. Vidare tittar vi på realfaktorer som inflyttning, nybyggande, inkomstökningar och ökning av belåning. Vi jämför även boendekostnader mellan bostadsrätter och hyresrätter. Vi finner att bostadsrättspriserna har ökat kraftigt under de senaste åren, och att fundamentala faktorer inte räcker för att förklara denna kraftiga uppgång. Trots denna ökning finner vi dock att boendekostnaderna som följd av de ökade priserna inte har ökat så mycket i förhållande till disponibel inkomst och att det på sikt inte föreligger någon allvarlig risk att hushållen inte ska kunna betala, eller för att deras övriga konsumtion ska påverkas allvarligt. Vi bedömer med andra ord att prisökningarna inte bör ses som någon bubbla. Vi noterar dock att prisökningen ändå har urholkat disponibel inkomst, och att förestående ränteökningar kan göra att de kortsiktiga boendekostnaderna når en hög nivå som delvis kan begränsa hushållens köpkraft.}},
  author       = {{Lundgren, Andreas and Priftis, Alexis}},
  language     = {{eng}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Befinner sig Stockholms bostadsmarknad i en bubbla?}},
  year         = {{2011}},
}