Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kreativitet och idéstöd på ett företag utan kreativitet som nyckelkomponent i verksamheten

Ek, Micaela LU and Fransson, Sebastian LU (2011) PSYK01 20111
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Sammanfattning
Syftet med studien var att undersöka hur kreativa idéer och förslag från bussförare tas om hand inom företaget. Kreativitet är ett begrepp som blivit alltmer centralt i arbetslivet och mycket forskning visar på vikten utrymme för kreativa idéer på arbetsplatser. En stor del av forskningen har dock koncentrerats på företag som på olika sätt har kreativitet som en nyckelkomponent. Här undersöks istället en bransch som tidigare inte fått speciellt mycket uppmärksamhet inom kreativitetsforskningen, nämligen ett bussföretag. Metoden som användes var kvalitativ och inspirerad av grundad teori. Undersökningsgruppen bestod av åtta bussförare som rekryterades genom att kontakt togs med en chef på företaget. Slutsatser som kunde dras... (More)
Sammanfattning
Syftet med studien var att undersöka hur kreativa idéer och förslag från bussförare tas om hand inom företaget. Kreativitet är ett begrepp som blivit alltmer centralt i arbetslivet och mycket forskning visar på vikten utrymme för kreativa idéer på arbetsplatser. En stor del av forskningen har dock koncentrerats på företag som på olika sätt har kreativitet som en nyckelkomponent. Här undersöks istället en bransch som tidigare inte fått speciellt mycket uppmärksamhet inom kreativitetsforskningen, nämligen ett bussföretag. Metoden som användes var kvalitativ och inspirerad av grundad teori. Undersökningsgruppen bestod av åtta bussförare som rekryterades genom att kontakt togs med en chef på företaget. Slutsatser som kunde dras av studien var att det inte fanns något tydligt utvecklat idésystem som användes för att ta hand om bussförarnas idéer. Deltagarna upplevde inte heller att de uppmuntras att komma med idéer eller delta i beslutsprocesser. Ytterligare en slutledning från studien var att inflytande över arbetet och beslutsprocesser är något som efterfrågades på det undersökta företaget. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ek, Micaela LU and Fransson, Sebastian LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Kreativitet, bussförare, idésystem, idéstödssystem, utveckling, arbetsplats
language
Swedish
id
1978100
date added to LUP
2011-06-22 14:23:54
date last changed
2011-06-22 14:23:54
@misc{1978100,
  abstract     = {{Sammanfattning
Syftet med studien var att undersöka hur kreativa idéer och förslag från bussförare tas om hand inom företaget. Kreativitet är ett begrepp som blivit alltmer centralt i arbetslivet och mycket forskning visar på vikten utrymme för kreativa idéer på arbetsplatser. En stor del av forskningen har dock koncentrerats på företag som på olika sätt har kreativitet som en nyckelkomponent. Här undersöks istället en bransch som tidigare inte fått speciellt mycket uppmärksamhet inom kreativitetsforskningen, nämligen ett bussföretag. Metoden som användes var kvalitativ och inspirerad av grundad teori. Undersökningsgruppen bestod av åtta bussförare som rekryterades genom att kontakt togs med en chef på företaget. Slutsatser som kunde dras av studien var att det inte fanns något tydligt utvecklat idésystem som användes för att ta hand om bussförarnas idéer. Deltagarna upplevde inte heller att de uppmuntras att komma med idéer eller delta i beslutsprocesser. Ytterligare en slutledning från studien var att inflytande över arbetet och beslutsprocesser är något som efterfrågades på det undersökta företaget.}},
  author       = {{Ek, Micaela and Fransson, Sebastian}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kreativitet och idéstöd på ett företag utan kreativitet som nyckelkomponent i verksamheten}},
  year         = {{2011}},
}