Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bristande jämlikheter i utbildning och ekonomisk tillväxt

Myhrberg, Ulrika LU and Aliu, Arbenita (2011) NEKK01 20111
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Utbildning är något som de flesta vid tidig ålder bekantas med och det sägs att det är en av grundstenarna för ett väl fungerande land och således också dess ekonomi. Det diskuteras inte sällan om varför klyftan mellan rika och fattiga länder är så stor samt hur de fattiga länderna ska kunna uppnå en högre ekonomisk tillväxt och på så vis kunna få en lägre fattigdomsnivå. I denna uppsats har vi följaktligen valt att undersöka hur en mer jämställd utbildning bland flickor och pojkar i skolan skulle kunna leda till snabbare ekonomisk tillväxt. Uppsatsen bygger på en teoretisk och empirisk undersökning där vi analyserar olika studier som har gjorts kring ämnet för att se om det finns en positiv koppling mellan en mer jämlik utbildning och... (More)
Utbildning är något som de flesta vid tidig ålder bekantas med och det sägs att det är en av grundstenarna för ett väl fungerande land och således också dess ekonomi. Det diskuteras inte sällan om varför klyftan mellan rika och fattiga länder är så stor samt hur de fattiga länderna ska kunna uppnå en högre ekonomisk tillväxt och på så vis kunna få en lägre fattigdomsnivå. I denna uppsats har vi följaktligen valt att undersöka hur en mer jämställd utbildning bland flickor och pojkar i skolan skulle kunna leda till snabbare ekonomisk tillväxt. Uppsatsen bygger på en teoretisk och empirisk undersökning där vi analyserar olika studier som har gjorts kring ämnet för att se om det finns en positiv koppling mellan en mer jämlik utbildning och ekonomisk tillväxt.
Slutsaten av denna studie är att både de teoretiska och empiriska undersökningarna påvisar en positiv koppling mellan mindre ojämlikheter i utbildningen och ekonomisk tillväxt. Då ekonomisk tillväxt påverkas av flera komplexa faktorer lämnar detta utrymme för en bredare diskussion om hur stor effekt utbildningen har på ekonomisk tillväxt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Myhrberg, Ulrika LU and Aliu, Arbenita
supervisor
organization
course
NEKK01 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bristande jämlikhet, utbildning, ekonomisk tillväxt
language
Swedish
id
2007556
date added to LUP
2011-07-01 08:17:15
date last changed
2011-07-01 08:17:15
@misc{2007556,
  abstract     = {{Utbildning är något som de flesta vid tidig ålder bekantas med och det sägs att det är en av grundstenarna för ett väl fungerande land och således också dess ekonomi. Det diskuteras inte sällan om varför klyftan mellan rika och fattiga länder är så stor samt hur de fattiga länderna ska kunna uppnå en högre ekonomisk tillväxt och på så vis kunna få en lägre fattigdomsnivå. I denna uppsats har vi följaktligen valt att undersöka hur en mer jämställd utbildning bland flickor och pojkar i skolan skulle kunna leda till snabbare ekonomisk tillväxt. Uppsatsen bygger på en teoretisk och empirisk undersökning där vi analyserar olika studier som har gjorts kring ämnet för att se om det finns en positiv koppling mellan en mer jämlik utbildning och ekonomisk tillväxt.
Slutsaten av denna studie är att både de teoretiska och empiriska undersökningarna påvisar en positiv koppling mellan mindre ojämlikheter i utbildningen och ekonomisk tillväxt. Då ekonomisk tillväxt påverkas av flera komplexa faktorer lämnar detta utrymme för en bredare diskussion om hur stor effekt utbildningen har på ekonomisk tillväxt.}},
  author       = {{Myhrberg, Ulrika and Aliu, Arbenita}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bristande jämlikheter i utbildning och ekonomisk tillväxt}},
  year         = {{2011}},
}