Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Labbet utan egenskaper

Eriksson, Magnus LU (2011) In Thesis SOCM11 20111
Sociology
Abstract (Swedish)
Uppsatsen undersöker ”hackerspaces” både genom empirisk analys och teorikonstruktion. Hackerspaces beskrivs som ett fenomen som uppstår genom att människor med olika målsättningar och drivkrafter kommer samman genom en gemensam praktik och delande av resurser och kunskap. Därmed är hackerspacet självgenererande snarare än bestämt av en extern logik. Trots denna självgenerering uppstår en specifik praktik och ett visst perspektiv på teknikutveckling då utforskandet inom hackerspaces sker utifrån en specifik teknisk och social sammansättning. Denna praktik benämns spekulativ design vilken består av det konstanta utvecklandet av nya metoder och verktyg för att inkorporera allt fler möjligheter till teknikutveckling inom hackerspacets sociala... (More)
Uppsatsen undersöker ”hackerspaces” både genom empirisk analys och teorikonstruktion. Hackerspaces beskrivs som ett fenomen som uppstår genom att människor med olika målsättningar och drivkrafter kommer samman genom en gemensam praktik och delande av resurser och kunskap. Därmed är hackerspacet självgenererande snarare än bestämt av en extern logik. Trots denna självgenerering uppstår en specifik praktik och ett visst perspektiv på teknikutveckling då utforskandet inom hackerspaces sker utifrån en specifik teknisk och social sammansättning. Denna praktik benämns spekulativ design vilken består av det konstanta utvecklandet av nya metoder och verktyg för att inkorporera allt fler möjligheter till teknikutveckling inom hackerspacets sociala och materiella sammansättning. Den kontrasteras mot andra teorier om teknik och politik som fokuserar på tillgång till teknik, ingrepp i tekniska system och teknik som verktyg för att implementera en politisk målsättning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eriksson, Magnus LU
supervisor
organization
course
SOCM11 20111
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
neomaterialism., technology, speculative design, hacking, hackerspaces
publication/series
Thesis
language
Swedish
id
2026813
alternative location
http://www.magnu.se/files/magnus_eriksson-labbet_utan_egenskaper.pdf
date added to LUP
2011-08-09 11:51:53
date last changed
2012-02-17 14:01:26
@misc{2026813,
  abstract     = {{Uppsatsen undersöker ”hackerspaces” både genom empirisk analys och teorikonstruktion. Hackerspaces beskrivs som ett fenomen som uppstår genom att människor med olika målsättningar och drivkrafter kommer samman genom en gemensam praktik och delande av resurser och kunskap. Därmed är hackerspacet självgenererande snarare än bestämt av en extern logik. Trots denna självgenerering uppstår en specifik praktik och ett visst perspektiv på teknikutveckling då utforskandet inom hackerspaces sker utifrån en specifik teknisk och social sammansättning. Denna praktik benämns spekulativ design vilken består av det konstanta utvecklandet av nya metoder och verktyg för att inkorporera allt fler möjligheter till teknikutveckling inom hackerspacets sociala och materiella sammansättning. Den kontrasteras mot andra teorier om teknik och politik som fokuserar på tillgång till teknik, ingrepp i tekniska system och teknik som verktyg för att implementera en politisk målsättning.}},
  author       = {{Eriksson, Magnus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  series       = {{Thesis}},
  title        = {{Labbet utan egenskaper}},
  year         = {{2011}},
}