Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Pillerpolitiken

Johansson, Hugo LU and Amoudi, Salam LU (2011) STVA21 20111
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Portugal och Sverige har en diametralt motsatt syn på hur narkotikapolitik bör utformas. Portugal är det första landet i EU som avkriminaliserat droger för personligt bruk. Sverige å andra sidan har en restriktiv och prohibitionistisk strategi. Uppsatsen ger en djupare beskrivning rörande de bägge ländernas narkotikapolitik, med tyngdpunkt på de nu aktiva handlingsprogrammen och reformerna. Uppsatsen jämför och diskuterar de polemiska strategierna med hjälp av teori rörande policyutvärdering och sociologisk teori kring stigmatisering. Avslutningsvis kan uppsatsen konstatera att de båda politiska linjerna har fördelar och nackdelar, men att de båda länder också skulle kunna tjäna på ett ökat informationsutbyte och problemlösning med nya... (More)
Portugal och Sverige har en diametralt motsatt syn på hur narkotikapolitik bör utformas. Portugal är det första landet i EU som avkriminaliserat droger för personligt bruk. Sverige å andra sidan har en restriktiv och prohibitionistisk strategi. Uppsatsen ger en djupare beskrivning rörande de bägge ländernas narkotikapolitik, med tyngdpunkt på de nu aktiva handlingsprogrammen och reformerna. Uppsatsen jämför och diskuterar de polemiska strategierna med hjälp av teori rörande policyutvärdering och sociologisk teori kring stigmatisering. Avslutningsvis kan uppsatsen konstatera att de båda politiska linjerna har fördelar och nackdelar, men att de båda länder också skulle kunna tjäna på ett ökat informationsutbyte och problemlösning med nya perspektiv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Hugo LU and Amoudi, Salam LU
supervisor
organization
alternative title
En jämförelse mellan Sveriges och Portugals narkotikapolitik.
course
STVA21 20111
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Portugal, Sverige, narkotikapolicy, drogprevention, policyutvärdering, avkriminalisering, stigmatisering
language
Swedish
id
2063538
date added to LUP
2011-08-31 16:00:35
date last changed
2011-08-31 16:00:35
@misc{2063538,
  abstract     = {{Portugal och Sverige har en diametralt motsatt syn på hur narkotikapolitik bör utformas. Portugal är det första landet i EU som avkriminaliserat droger för personligt bruk. Sverige å andra sidan har en restriktiv och prohibitionistisk strategi. Uppsatsen ger en djupare beskrivning rörande de bägge ländernas narkotikapolitik, med tyngdpunkt på de nu aktiva handlingsprogrammen och reformerna. Uppsatsen jämför och diskuterar de polemiska strategierna med hjälp av teori rörande policyutvärdering och sociologisk teori kring stigmatisering. Avslutningsvis kan uppsatsen konstatera att de båda politiska linjerna har fördelar och nackdelar, men att de båda länder också skulle kunna tjäna på ett ökat informationsutbyte och problemlösning med nya perspektiv.}},
  author       = {{Johansson, Hugo and Amoudi, Salam}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Pillerpolitiken}},
  year         = {{2011}},
}