Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelser av klimathotet - abstrakta perspektiv och konkret handling i en reflexiv vetenskap

Elisson, Hjalmar LU (2011) SOCM02 20111
Sociology
Abstract (Swedish)
Uppsatsen berör klimatforskningen och det upplevda klimathotet. Utgångspunkten är en rad svenska privatpersoners tankar och känslor kring detta område så som detta kommer till uttryck i svenska medier under de senaste åren. Syftet med studien är dels att identifiera och analysera dessa utsagor, och dels att sätta dem i relation till sociologiska och vetenskapsteoretiska perspektiv på vetenskap i samhället. Klimatforskningen betraktas som ett exempel på nutida vetenskap. Några huvudspår hos personerna i materialet är rädsla och oro för mänskligheten i ett långt tidsperspektiv, en sammankoppling av den egna vardagen och ett långtgående existentiellt perspektiv, samt en moralisk medvetenhet och ett incitament att agera konkret. Dessa... (More)
Uppsatsen berör klimatforskningen och det upplevda klimathotet. Utgångspunkten är en rad svenska privatpersoners tankar och känslor kring detta område så som detta kommer till uttryck i svenska medier under de senaste åren. Syftet med studien är dels att identifiera och analysera dessa utsagor, och dels att sätta dem i relation till sociologiska och vetenskapsteoretiska perspektiv på vetenskap i samhället. Klimatforskningen betraktas som ett exempel på nutida vetenskap. Några huvudspår hos personerna i materialet är rädsla och oro för mänskligheten i ett långt tidsperspektiv, en sammankoppling av den egna vardagen och ett långtgående existentiellt perspektiv, samt en moralisk medvetenhet och ett incitament att agera konkret. Dessa förhållningssätt kan i stor utsträckning förstås i anslutning till de teoretiska perspektiv som tas upp, där framför allt diskussionen kring den reflexiva vetenskapen är central. Samtidigt är också hotets inneboende karaktär en viktig bidragande faktor till dess inverkan på individen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Elisson, Hjalmar LU
supervisor
organization
course
SOCM02 20111
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
klimathotet, klimatforskning, existentialism, reflexiv vetenskap, moral
language
Swedish
id
2116980
date added to LUP
2011-09-01 10:47:38
date last changed
2012-02-17 13:57:57
@misc{2116980,
  abstract     = {{Uppsatsen berör klimatforskningen och det upplevda klimathotet. Utgångspunkten är en rad svenska privatpersoners tankar och känslor kring detta område så som detta kommer till uttryck i svenska medier under de senaste åren. Syftet med studien är dels att identifiera och analysera dessa utsagor, och dels att sätta dem i relation till sociologiska och vetenskapsteoretiska perspektiv på vetenskap i samhället. Klimatforskningen betraktas som ett exempel på nutida vetenskap. Några huvudspår hos personerna i materialet är rädsla och oro för mänskligheten i ett långt tidsperspektiv, en sammankoppling av den egna vardagen och ett långtgående existentiellt perspektiv, samt en moralisk medvetenhet och ett incitament att agera konkret. Dessa förhållningssätt kan i stor utsträckning förstås i anslutning till de teoretiska perspektiv som tas upp, där framför allt diskussionen kring den reflexiva vetenskapen är central. Samtidigt är också hotets inneboende karaktär en viktig bidragande faktor till dess inverkan på individen.}},
  author       = {{Elisson, Hjalmar}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelser av klimathotet - abstrakta perspektiv och konkret handling i en reflexiv vetenskap}},
  year         = {{2011}},
}