Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Outsourcing – ett strategiskt initiativ eller operativ aktivitet

Rinse, Stefan (2009)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Syftet med detta arbete är att öka kunskapen om huruvida verksamheter behandlar outsourcing av aktiviteter i ekonomi- och redovisningsfunktionen på strategiskt nivå, operativt eller inte alls tar aktiv ställning i frågan. 6 fallverksamheter har valts ut som relevant intervall för att genomföra semistrukturerade intervjuer. Vid intervjuerna har ekonomichefer för respektive verksamhet svarat såsom representant för verksamheten. Undersökningen visar att fallverksamheterna oftast antingen inte har tagit ställning till outsourcing av aktiviteter i ekonomi- och redovisningsfunktionen och därmed avstår från outsourcing eller utvärderar frågan på operativ nivå med operativa motiv. Som förklaring till varför fallverksamheterna inte utvärderar denna... (More)
Syftet med detta arbete är att öka kunskapen om huruvida verksamheter behandlar outsourcing av aktiviteter i ekonomi- och redovisningsfunktionen på strategiskt nivå, operativt eller inte alls tar aktiv ställning i frågan. 6 fallverksamheter har valts ut som relevant intervall för att genomföra semistrukturerade intervjuer. Vid intervjuerna har ekonomichefer för respektive verksamhet svarat såsom representant för verksamheten. Undersökningen visar att fallverksamheterna oftast antingen inte har tagit ställning till outsourcing av aktiviteter i ekonomi- och redovisningsfunktionen och därmed avstår från outsourcing eller utvärderar frågan på operativ nivå med operativa motiv. Som förklaring till varför fallverksamheterna inte utvärderar denna fråga på strategisk nivå kan ses fallverksamheternas bristande intresse för att proaktivt arbeta för att identifiera nya behov av kärnkompetenser. Därmed saknas även insikten om vilka kompetenser fallverksamheterna bör söka externt, såsom genom outsourcing. Vidare saknar flertalet fallverksamheter strategisk fokus på att validera de kompetenser som fallverksamheterna betraktar som sina kärnkompetenser. Det kan därmed konstateras att beredskapen är låg i flertalet fallverksamheter inför en eventuell förestående utvärdering av outsourcing. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rinse, Stefan
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Outsourcing, ekonomi, redovisning, strategi, kärnkompetenser, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
2171811
date added to LUP
2009-01-06 00:00:00
date last changed
2012-04-02 17:20:47
@misc{2171811,
  abstract     = {{Syftet med detta arbete är att öka kunskapen om huruvida verksamheter behandlar outsourcing av aktiviteter i ekonomi- och redovisningsfunktionen på strategiskt nivå, operativt eller inte alls tar aktiv ställning i frågan. 6 fallverksamheter har valts ut som relevant intervall för att genomföra semistrukturerade intervjuer. Vid intervjuerna har ekonomichefer för respektive verksamhet svarat såsom representant för verksamheten. Undersökningen visar att fallverksamheterna oftast antingen inte har tagit ställning till outsourcing av aktiviteter i ekonomi- och redovisningsfunktionen och därmed avstår från outsourcing eller utvärderar frågan på operativ nivå med operativa motiv. Som förklaring till varför fallverksamheterna inte utvärderar denna fråga på strategisk nivå kan ses fallverksamheternas bristande intresse för att proaktivt arbeta för att identifiera nya behov av kärnkompetenser. Därmed saknas även insikten om vilka kompetenser fallverksamheterna bör söka externt, såsom genom outsourcing. Vidare saknar flertalet fallverksamheter strategisk fokus på att validera de kompetenser som fallverksamheterna betraktar som sina kärnkompetenser. Det kan därmed konstateras att beredskapen är låg i flertalet fallverksamheter inför en eventuell förestående utvärdering av outsourcing.}},
  author       = {{Rinse, Stefan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Outsourcing – ett strategiskt initiativ eller operativ aktivitet}},
  year         = {{2009}},
}