Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Samspelet mellan ekonomisk tillväxt och entreprenörskap - Med fokus på Sverige

Rizvi, Radia LU and Carlander, Ella LU (2011) NEKK01 20112
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Småföretag och entreprenörskap lyfts inom samhällsekonomin idag fram som viktiga drivkrafter för ekonomisk tillväxt och utveckling. Tidigare empiriska studier inom området använder bl. a sysselsättningsgraden som ett sätt att mäta ekonomisk tillväxt och utveckling samt bildandet av nya företag som ytterligare ett mått på entreprenörskap. Det har därför varit av intresse att i denna uppsats diskutera samspelet mellan entreprenörskap och ekonomisk tillväxt genom att empiriskt studera hur sysselsättningsgraden i Sveriges FA-regioner påverkas av uppkomsten av nya företag. Utöver detta studeras även om ett ömsesidigt förhållande kan råda mellan entreprenörskap och tillväxt, dvs. om den ekonomiska tillväxten har en påverkan på... (More)
Småföretag och entreprenörskap lyfts inom samhällsekonomin idag fram som viktiga drivkrafter för ekonomisk tillväxt och utveckling. Tidigare empiriska studier inom området använder bl. a sysselsättningsgraden som ett sätt att mäta ekonomisk tillväxt och utveckling samt bildandet av nya företag som ytterligare ett mått på entreprenörskap. Det har därför varit av intresse att i denna uppsats diskutera samspelet mellan entreprenörskap och ekonomisk tillväxt genom att empiriskt studera hur sysselsättningsgraden i Sveriges FA-regioner påverkas av uppkomsten av nya företag. Utöver detta studeras även om ett ömsesidigt förhållande kan råda mellan entreprenörskap och tillväxt, dvs. om den ekonomiska tillväxten har en påverkan på entreprenörskapsnivån i landet. I uppsatsen studeras paneldata över Sveriges FA-regioner och multipla regressionsanalyser utförs. Studien uppmärksammar ett ämne där fortfarande mycket forskning uppmanas och uppsatsgruppens förhoppning är att denna studie kan bidra till att skapa mer tydlighet kring ämnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rizvi, Radia LU and Carlander, Ella LU
supervisor
organization
course
NEKK01 20112
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Entreprenörskap, ekonomisk tillväxt, paneldata, FA-region, multipel regressionsanalys
language
Swedish
id
2226035
date added to LUP
2011-12-20 09:10:53
date last changed
2019-09-04 14:55:19
@misc{2226035,
  abstract     = {{Småföretag och entreprenörskap lyfts inom samhällsekonomin idag fram som viktiga drivkrafter för ekonomisk tillväxt och utveckling. Tidigare empiriska studier inom området använder bl. a sysselsättningsgraden som ett sätt att mäta ekonomisk tillväxt och utveckling samt bildandet av nya företag som ytterligare ett mått på entreprenörskap. Det har därför varit av intresse att i denna uppsats diskutera samspelet mellan entreprenörskap och ekonomisk tillväxt genom att empiriskt studera hur sysselsättningsgraden i Sveriges FA-regioner påverkas av uppkomsten av nya företag. Utöver detta studeras även om ett ömsesidigt förhållande kan råda mellan entreprenörskap och tillväxt, dvs. om den ekonomiska tillväxten har en påverkan på entreprenörskapsnivån i landet. I uppsatsen studeras paneldata över Sveriges FA-regioner och multipla regressionsanalyser utförs. Studien uppmärksammar ett ämne där fortfarande mycket forskning uppmanas och uppsatsgruppens förhoppning är att denna studie kan bidra till att skapa mer tydlighet kring ämnet.}},
  author       = {{Rizvi, Radia and Carlander, Ella}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Samspelet mellan ekonomisk tillväxt och entreprenörskap - Med fokus på Sverige}},
  year         = {{2011}},
}