Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Underhåll av legacysystem

Björkgren, Tobias LU and Widerberg, Elin (2011) SYSK01 20112
Lund University School of Economics and Management, LUSEM
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
När ett system utvecklas, utvecklas det i en specifik miljö med specifika krav. Om systemet inte underhålls är systemet konstant medan miljön och kraven ändras. Denna uppsats tar upp legacyproblematiken som uppstår när ett system har åldrats och inte kan möta nya krav. Distribuerad kognition och "Good enough testning" förklarar hur en stor användarbas hanteras och på vilken nivå underhållsarbete läggs med hänsyn till projekttyp och kundbehov. Tietos system används av ett femsiffrigt antal användare med olika bakgrunder. Uppsatsen understryker att en fortsatt utvecklingsprocess inte bör ses som en underhållsprocess då dessa fokuserar på att stödja en existerande funktionalitet. PASiS är ett patientadministrativt system som används i Region... (More)
När ett system utvecklas, utvecklas det i en specifik miljö med specifika krav. Om systemet inte underhålls är systemet konstant medan miljön och kraven ändras. Denna uppsats tar upp legacyproblematiken som uppstår när ett system har åldrats och inte kan möta nya krav. Distribuerad kognition och "Good enough testning" förklarar hur en stor användarbas hanteras och på vilken nivå underhållsarbete läggs med hänsyn till projekttyp och kundbehov. Tietos system används av ett femsiffrigt antal användare med olika bakgrunder. Uppsatsen understryker att en fortsatt utvecklingsprocess inte bör ses som en underhållsprocess då dessa fokuserar på att stödja en existerande funktionalitet. PASiS är ett patientadministrativt system som används i Region Skåne sedan 1970-talet. Det interagerar med bland annat be-folkningsregister och laboratoriesystem. Det har utvecklats ett webbaserat gränssnitt som kan användas vid sidan om terminalgränssnittet eftersom båda är baserade på samma bakomlig-gande system. Slutsatsen är att användare påverkar med hjälp av fokusgrupper vilka filtrerar återkopplingen och sammanfattar det viktiga som då får större genomslagskraft. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björkgren, Tobias LU and Widerberg, Elin
supervisor
organization
alternative title
Verktyg för att hantera användares synpunkter
course
SYSK01 20112
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
PASiS, legacysystem, gränssnitt, underhåll, användarpåverkan, verktyg
report number
INF11-061
language
Swedish
additional info
Authors Tobias and Elin contributed equally to the publication.
Plus we want to thank Hans Lundin, our supervisor!
id
2276674
date added to LUP
2012-01-10 09:55:20
date last changed
2012-01-10 09:55:20
@misc{2276674,
  abstract     = {{När ett system utvecklas, utvecklas det i en specifik miljö med specifika krav. Om systemet inte underhålls är systemet konstant medan miljön och kraven ändras. Denna uppsats tar upp legacyproblematiken som uppstår när ett system har åldrats och inte kan möta nya krav. Distribuerad kognition och "Good enough testning" förklarar hur en stor användarbas hanteras och på vilken nivå underhållsarbete läggs med hänsyn till projekttyp och kundbehov. Tietos system används av ett femsiffrigt antal användare med olika bakgrunder. Uppsatsen understryker att en fortsatt utvecklingsprocess inte bör ses som en underhållsprocess då dessa fokuserar på att stödja en existerande funktionalitet. PASiS är ett patientadministrativt system som används i Region Skåne sedan 1970-talet. Det interagerar med bland annat be-folkningsregister och laboratoriesystem. Det har utvecklats ett webbaserat gränssnitt som kan användas vid sidan om terminalgränssnittet eftersom båda är baserade på samma bakomlig-gande system. Slutsatsen är att användare påverkar med hjälp av fokusgrupper vilka filtrerar återkopplingen och sammanfattar det viktiga som då får större genomslagskraft.}},
  author       = {{Björkgren, Tobias and Widerberg, Elin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Underhåll av legacysystem}},
  year         = {{2011}},
}