Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Jämställdhetsintegrering – problem eller möjlighet? - En fallstudie av Malmö stad

Hammar, Li LU and Bengtsson, Kristoffer LU (2012) STVA21 20112
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna uppsats ämnar besvara frågan: Jämställdhetsintegrering – problem eller möjlighet? Malmö stad används som fallstudieobjekt. Uppsatsen har sin utgångspunkt i CEMR-deklarationen, framtagen av EU, vilken erkänner jämställdhetsintegrering som bästa metod för jämställdhetsarbete. Jämställdhetsintegrering analyseras med hjälp av tre olika begrepp vilka är organisationsförändring, eldsjäl och symbolpolitik. Dessa kompletteras i analysen med samtalsintervjuer med anställda inom Malmö stad. Resultaten visar att jämställdhetsintegrering kan förstås som en del av en större organisationstrend som lägger stor vikt vid målstyrning och mätbara resultat. Detta leder till att jämställdhetsbegreppet urvattnas och kommuner kan därmed bedriva en form av... (More)
Denna uppsats ämnar besvara frågan: Jämställdhetsintegrering – problem eller möjlighet? Malmö stad används som fallstudieobjekt. Uppsatsen har sin utgångspunkt i CEMR-deklarationen, framtagen av EU, vilken erkänner jämställdhetsintegrering som bästa metod för jämställdhetsarbete. Jämställdhetsintegrering analyseras med hjälp av tre olika begrepp vilka är organisationsförändring, eldsjäl och symbolpolitik. Dessa kompletteras i analysen med samtalsintervjuer med anställda inom Malmö stad. Resultaten visar att jämställdhetsintegrering kan förstås som en del av en större organisationstrend som lägger stor vikt vid målstyrning och mätbara resultat. Detta leder till att jämställdhetsbegreppet urvattnas och kommuner kan därmed bedriva en form av symbolisk jämställdhetspolitik utan att exempelvis maktbegreppet analyseras. Positiva effekter är att jämställdhetsarbetet inte längre är beroende av eldsjälar som brinner för frågan, samtidigt kan detta leda till att frågan även lyfts från experter till tjänstemän utan tidigare erfarenhet.
Slutsatsen är att jämställdhetsintegrering kan fungera som en startsträcka och bidra med ett statistiskt faktaunderlag, men utan andra mer djupgående metoder blir jämställdhetsarbetet otillräckligt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hammar, Li LU and Bengtsson, Kristoffer LU
supervisor
organization
course
STVA21 20112
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Jämställdhetsintegrering, Malmö stad, Symbolpolitik, Omorganisering, New Public Management (NPM), Eldsjäl, Jämställdhet, CEMR- deklarationen
language
Swedish
id
2276772
date added to LUP
2012-02-17 10:42:44
date last changed
2012-02-17 10:42:44
@misc{2276772,
  abstract     = {{Denna uppsats ämnar besvara frågan: Jämställdhetsintegrering – problem eller möjlighet? Malmö stad används som fallstudieobjekt. Uppsatsen har sin utgångspunkt i CEMR-deklarationen, framtagen av EU, vilken erkänner jämställdhetsintegrering som bästa metod för jämställdhetsarbete. Jämställdhetsintegrering analyseras med hjälp av tre olika begrepp vilka är organisationsförändring, eldsjäl och symbolpolitik. Dessa kompletteras i analysen med samtalsintervjuer med anställda inom Malmö stad. Resultaten visar att jämställdhetsintegrering kan förstås som en del av en större organisationstrend som lägger stor vikt vid målstyrning och mätbara resultat. Detta leder till att jämställdhetsbegreppet urvattnas och kommuner kan därmed bedriva en form av symbolisk jämställdhetspolitik utan att exempelvis maktbegreppet analyseras. Positiva effekter är att jämställdhetsarbetet inte längre är beroende av eldsjälar som brinner för frågan, samtidigt kan detta leda till att frågan även lyfts från experter till tjänstemän utan tidigare erfarenhet.
Slutsatsen är att jämställdhetsintegrering kan fungera som en startsträcka och bidra med ett statistiskt faktaunderlag, men utan andra mer djupgående metoder blir jämställdhetsarbetet otillräckligt.}},
  author       = {{Hammar, Li and Bengtsson, Kristoffer}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Jämställdhetsintegrering – problem eller möjlighet? - En fallstudie av Malmö stad}},
  year         = {{2012}},
}