Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Terrorism - En komparativ studie av politiska och religiösa terrorgrupper

Haraldsson, Peter LU and Olson, Maria LU (2011) FKVA21 20112
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna uppsats är en komparativ fallstudie av politiska och religiösa terrorgrupper för att undersöka deras effektivitet och framgång i att uppnå sina mål. Grupperna som valts ut att representera den politiska inriktningen är nordirländska IRA och kurdiska PKK, medan den religiösa sidan representeras av al-Qaida och Hamas. Hypotesen är att politiska terrorgrupper generellt är mer effektiva och når större framgång än religiösa terrorgrupper i det längre perspektivet. Vi har för ändamålet använt oss av kvalitativ textanalys av material som vi anser relevant för vår analys. Uppsatsen problematiserar vidare kring den svåruppnådda definitionen av terrorismen som begrepp för att ge en teoretisk grund. Vårt resultat är att de politiska grupperna... (More)
Denna uppsats är en komparativ fallstudie av politiska och religiösa terrorgrupper för att undersöka deras effektivitet och framgång i att uppnå sina mål. Grupperna som valts ut att representera den politiska inriktningen är nordirländska IRA och kurdiska PKK, medan den religiösa sidan representeras av al-Qaida och Hamas. Hypotesen är att politiska terrorgrupper generellt är mer effektiva och når större framgång än religiösa terrorgrupper i det längre perspektivet. Vi har för ändamålet använt oss av kvalitativ textanalys av material som vi anser relevant för vår analys. Uppsatsen problematiserar vidare kring den svåruppnådda definitionen av terrorismen som begrepp för att ge en teoretisk grund. Vårt resultat är att de politiska grupperna har haft större framgång än de religiösa grupperna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Haraldsson, Peter LU and Olson, Maria LU
supervisor
organization
course
FKVA21 20112
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Terrorism, politisk terrorism, religiös terrorism, al-Qaida, IRA
language
Swedish
id
2277455
date added to LUP
2012-02-17 10:06:19
date last changed
2012-02-17 10:06:19
@misc{2277455,
  abstract     = {{Denna uppsats är en komparativ fallstudie av politiska och religiösa terrorgrupper för att undersöka deras effektivitet och framgång i att uppnå sina mål. Grupperna som valts ut att representera den politiska inriktningen är nordirländska IRA och kurdiska PKK, medan den religiösa sidan representeras av al-Qaida och Hamas. Hypotesen är att politiska terrorgrupper generellt är mer effektiva och når större framgång än religiösa terrorgrupper i det längre perspektivet. Vi har för ändamålet använt oss av kvalitativ textanalys av material som vi anser relevant för vår analys. Uppsatsen problematiserar vidare kring den svåruppnådda definitionen av terrorismen som begrepp för att ge en teoretisk grund. Vårt resultat är att de politiska grupperna har haft större framgång än de religiösa grupperna.}},
  author       = {{Haraldsson, Peter and Olson, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Terrorism - En komparativ studie av politiska och religiösa terrorgrupper}},
  year         = {{2011}},
}