Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ung och arbetslös: En studie av arbetslösa ungdomars psykiska välbefinnande

Egilsdottir, Silja Björk LU and Perera, Nathalie LU (2012) PSPT02 20112
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Ungdomsarbetslöshet är ett omdiskuterat ämne som frekvent figurerar i dagens media. Studien undersökte psykiskt välbefinnande bland ungdomar som deltagit i ett projekt för arbetslösa ungdomar. Tre frågeställningar besvarades: Hur ser det psykiska välbefinnandet ut hos arbetslösa ungdomar som deltagit i Projektet? Finns det någon skillnad i det psykiska välbefinnandet mellan de som deltar i Projektet (Grupp 1) och de som slutfört sitt deltagande (Grupp 2)? Korrelerar delskalorna i Beck Ungdomsskalor och Hela skalan i Jag tycker jag är? Frågorna besvarades genom att administrera Beck Ungdomsskalor, Jag tycker jag är samt en demografisk blankett till 31 deltagare (12 kvinnor och 19 män) i åldrarna 17-24 år. Deltagandet i de två grupperna var:... (More)
Ungdomsarbetslöshet är ett omdiskuterat ämne som frekvent figurerar i dagens media. Studien undersökte psykiskt välbefinnande bland ungdomar som deltagit i ett projekt för arbetslösa ungdomar. Tre frågeställningar besvarades: Hur ser det psykiska välbefinnandet ut hos arbetslösa ungdomar som deltagit i Projektet? Finns det någon skillnad i det psykiska välbefinnandet mellan de som deltar i Projektet (Grupp 1) och de som slutfört sitt deltagande (Grupp 2)? Korrelerar delskalorna i Beck Ungdomsskalor och Hela skalan i Jag tycker jag är? Frågorna besvarades genom att administrera Beck Ungdomsskalor, Jag tycker jag är samt en demografisk blankett till 31 deltagare (12 kvinnor och 19 män) i åldrarna 17-24 år. Deltagandet i de två grupperna var: Grupp 1 (N=22) och Grupp 2 (N=9). Deltagarna visade sig vara en heterogen grupp med skilda bakgrunder i utbildning, arbetslivserfarenheter, socioekonomisk status, förväntningar samt mål. Ungdomarna framträdde som en grupp med förhöjda värden i ångest, depression, ilska, normbrytande beteende samt låg självvärdering. Ingen signifikant skillnad visades i psykiskt välbefinnande mellan Grupp 1 och Grupp 2. Mätinstrumenten korrelerade starkt. Slutsatsen var att arbetslösa ungdomarna överlag upplever en psykisk ohälsa. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Egilsdottir, Silja Björk LU and Perera, Nathalie LU
supervisor
organization
course
PSPT02 20112
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Arbetslöshet, ungdomar, psykiskt välbefinnande, självbild, självvärdering, självkänsla
language
Swedish
id
2298257
date added to LUP
2012-01-26 10:25:15
date last changed
2012-01-26 10:25:15
@misc{2298257,
  abstract     = {{Ungdomsarbetslöshet är ett omdiskuterat ämne som frekvent figurerar i dagens media. Studien undersökte psykiskt välbefinnande bland ungdomar som deltagit i ett projekt för arbetslösa ungdomar. Tre frågeställningar besvarades: Hur ser det psykiska välbefinnandet ut hos arbetslösa ungdomar som deltagit i Projektet? Finns det någon skillnad i det psykiska välbefinnandet mellan de som deltar i Projektet (Grupp 1) och de som slutfört sitt deltagande (Grupp 2)? Korrelerar delskalorna i Beck Ungdomsskalor och Hela skalan i Jag tycker jag är? Frågorna besvarades genom att administrera Beck Ungdomsskalor, Jag tycker jag är samt en demografisk blankett till 31 deltagare (12 kvinnor och 19 män) i åldrarna 17-24 år. Deltagandet i de två grupperna var: Grupp 1 (N=22) och Grupp 2 (N=9). Deltagarna visade sig vara en heterogen grupp med skilda bakgrunder i utbildning, arbetslivserfarenheter, socioekonomisk status, förväntningar samt mål. Ungdomarna framträdde som en grupp med förhöjda värden i ångest, depression, ilska, normbrytande beteende samt låg självvärdering. Ingen signifikant skillnad visades i psykiskt välbefinnande mellan Grupp 1 och Grupp 2. Mätinstrumenten korrelerade starkt. Slutsatsen var att arbetslösa ungdomarna överlag upplever en psykisk ohälsa.}},
  author       = {{Egilsdottir, Silja Björk and Perera, Nathalie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ung och arbetslös: En studie av arbetslösa ungdomars psykiska välbefinnande}},
  year         = {{2012}},
}