Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelser av bildterapi hos kvinnor med depression

Hasani, Fitore LU and Petrovic, Gordana LU (2011) ATPK54 20112
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
I denna studie har ämnen som psykisk ohälsa, depression, bildterapi, och hur arbetsterapeuter jobbar med bildterapi berörts. Psykisk ohälsa som depression påverkar människor negativt i sin vardag allt från personlig omvårdnad till social isolering. Arbetsterapeuter använder bildterapi som metod i behandling med patienter med depression. Syftet för denna studie var att undersöka hur kvinnor med depression upplever bildterapi och hur deras vardag har förändrats som resultat av bildterapi. En kvalitativ ansats har använts för att besvara syftet, samt semistrukturerade intervjuer gjordes. För analys av intervjuerna användes innehållsanalys som resulterade i två teman varav ena hade fem kategorier och den andra tre kategorier. Resultatet visar... (More)
I denna studie har ämnen som psykisk ohälsa, depression, bildterapi, och hur arbetsterapeuter jobbar med bildterapi berörts. Psykisk ohälsa som depression påverkar människor negativt i sin vardag allt från personlig omvårdnad till social isolering. Arbetsterapeuter använder bildterapi som metod i behandling med patienter med depression. Syftet för denna studie var att undersöka hur kvinnor med depression upplever bildterapi och hur deras vardag har förändrats som resultat av bildterapi. En kvalitativ ansats har använts för att besvara syftet, samt semistrukturerade intervjuer gjordes. För analys av intervjuerna användes innehållsanalys som resulterade i två teman varav ena hade fem kategorier och den andra tre kategorier. Resultatet visar att alla kvinnor upplevde bildterapi som en väldigt bra metod för behandling av depression samt att deras psykiska hälsa har förbättrats som resultat av bildterapi som bidragit till att de har upplevt positiva förändringar i sin vardag. Konklusionen kan dras att bildterapi är en lämplig metod att använda för personer med depression, men att det lämpar sig att använda sig av för arbetsterapeuter också. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hasani, Fitore LU and Petrovic, Gordana LU
supervisor
organization
course
ATPK54 20112
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
depression, upplevelse, Bildterapi, arbetsterapi
language
Swedish
id
2440737
date added to LUP
2012-04-18 10:01:55
date last changed
2015-12-14 13:22:05
@misc{2440737,
  abstract     = {{I denna studie har ämnen som psykisk ohälsa, depression, bildterapi, och hur arbetsterapeuter jobbar med bildterapi berörts. Psykisk ohälsa som depression påverkar människor negativt i sin vardag allt från personlig omvårdnad till social isolering. Arbetsterapeuter använder bildterapi som metod i behandling med patienter med depression. Syftet för denna studie var att undersöka hur kvinnor med depression upplever bildterapi och hur deras vardag har förändrats som resultat av bildterapi. En kvalitativ ansats har använts för att besvara syftet, samt semistrukturerade intervjuer gjordes. För analys av intervjuerna användes innehållsanalys som resulterade i två teman varav ena hade fem kategorier och den andra tre kategorier. Resultatet visar att alla kvinnor upplevde bildterapi som en väldigt bra metod för behandling av depression samt att deras psykiska hälsa har förbättrats som resultat av bildterapi som bidragit till att de har upplevt positiva förändringar i sin vardag. Konklusionen kan dras att bildterapi är en lämplig metod att använda för personer med depression, men att det lämpar sig att använda sig av för arbetsterapeuter också.}},
  author       = {{Hasani, Fitore and Petrovic, Gordana}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelser av bildterapi hos kvinnor med depression}},
  year         = {{2011}},
}