Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Self-Deception: upptäcks en manipulation av moraliska självbeskrivningar?

Håkansson, Tobias LU (2012) PSYK01 20112
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Kan vi verkligen lita på personliga självbeskrivningar eller lurar vi oss själva i att vi verkligen vet varför vi tycker som vi gör? Denna studie syftar till att undersöka om människor märker av en manipulation av deras personliga självbeskrivningar i moraliska påståenden eller om de kommer att vilseleda sig själva och anta manipulationen. Om det sker, kan det i så fall utgöra någon form av self-deception? Studien sker i form av en online-enkät där deltagarna får motivera manipulerade personliga självbeskrivningar som behandlar moral. Studien utfördes på studenter vid institutionen för psykologi på Lunds Universitet. Resultaten visar att deltagarna inte märkte manipulationen utan de kunde motivera den manipulerade åsikten i stor... (More)
Kan vi verkligen lita på personliga självbeskrivningar eller lurar vi oss själva i att vi verkligen vet varför vi tycker som vi gör? Denna studie syftar till att undersöka om människor märker av en manipulation av deras personliga självbeskrivningar i moraliska påståenden eller om de kommer att vilseleda sig själva och anta manipulationen. Om det sker, kan det i så fall utgöra någon form av self-deception? Studien sker i form av en online-enkät där deltagarna får motivera manipulerade personliga självbeskrivningar som behandlar moral. Studien utfördes på studenter vid institutionen för psykologi på Lunds Universitet. Resultaten visar att deltagarna inte märkte manipulationen utan de kunde motivera den manipulerade åsikten i stor utsträckning. Det finns tecken på att deltagarna vilseleder sig själva då de inte märker att deras självbeskrivningar har manipulerats. Detta visar på tendenser som kan ge stöd för de aktuella teorier om self-deception som tas upp och visar på att vi kanske inte ska vara så säkra som vi tror på att vi faktiskt vet vad vi tycker. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Håkansson, Tobias LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20112
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
self-deception, moral
language
Swedish
id
2520979
date added to LUP
2012-07-18 10:40:58
date last changed
2012-07-18 10:40:58
@misc{2520979,
  abstract     = {{Kan vi verkligen lita på personliga självbeskrivningar eller lurar vi oss själva i att vi verkligen vet varför vi tycker som vi gör? Denna studie syftar till att undersöka om människor märker av en manipulation av deras personliga självbeskrivningar i moraliska påståenden eller om de kommer att vilseleda sig själva och anta manipulationen. Om det sker, kan det i så fall utgöra någon form av self-deception? Studien sker i form av en online-enkät där deltagarna får motivera manipulerade personliga självbeskrivningar som behandlar moral. Studien utfördes på studenter vid institutionen för psykologi på Lunds Universitet. Resultaten visar att deltagarna inte märkte manipulationen utan de kunde motivera den manipulerade åsikten i stor utsträckning. Det finns tecken på att deltagarna vilseleder sig själva då de inte märker att deras självbeskrivningar har manipulerats. Detta visar på tendenser som kan ge stöd för de aktuella teorier om self-deception som tas upp och visar på att vi kanske inte ska vara så säkra som vi tror på att vi faktiskt vet vad vi tycker.}},
  author       = {{Håkansson, Tobias}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Self-Deception: upptäcks en manipulation av moraliska självbeskrivningar?}},
  year         = {{2012}},
}