Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bristande farmakologisk smärtbehandling av cancersjuka barn i livets slutskede

Cronerud, Elin and Lindqvist, Cecilia (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
För cancersjuka barn i palliativ vård är lindring av smärta och andra symtom av största vikt. Det är sjuksköterskan som är närmast barnet och föräldrarna konfronteras med barnets smärta och den farmakologiska smärtlindringens effekt. Syftet med denna studie var att beskriva sjuksköterskornas upplevelser och delaktighet i den farmakologiska smärtlindringen till cancersjuka barn i livets slutskede samt möjligheter att påverka den farmakologiska smärtbehandlingen. Metoden var kvalitativ med semistrukturerade intervjuer med 14 sjuksköterskor. Analysen gjordes med innehållsanalys. Resultatet visade att sjuksköterskorna kämpar för barnens totala smärtlindring med stor medkänsla, engagemang och envishet. Konklusionen var att den fysiologiska... (More)
För cancersjuka barn i palliativ vård är lindring av smärta och andra symtom av största vikt. Det är sjuksköterskan som är närmast barnet och föräldrarna konfronteras med barnets smärta och den farmakologiska smärtlindringens effekt. Syftet med denna studie var att beskriva sjuksköterskornas upplevelser och delaktighet i den farmakologiska smärtlindringen till cancersjuka barn i livets slutskede samt möjligheter att påverka den farmakologiska smärtbehandlingen. Metoden var kvalitativ med semistrukturerade intervjuer med 14 sjuksköterskor. Analysen gjordes med innehållsanalys. Resultatet visade att sjuksköterskorna kämpar för barnens totala smärtlindring med stor medkänsla, engagemang och envishet. Konklusionen var att den fysiologiska smärtlindringen var relativt tillfredsställande med en känsla av att kunna påverka den till en viss gräns. Barnens ångestlindring upplevdes som bristfällig likväl som smärtlindring vid skelett- och neurogen smärta. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Cronerud, Elin and Lindqvist, Cecilia
supervisor
organization
alternative title
Sjuksköterskans upplevelse.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
barn, cancer, smärta, fysiologisk smärtlindring, livets slutskede, ångestdämpning
language
Swedish
id
2527878
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527878,
  abstract     = {{För cancersjuka barn i palliativ vård är lindring av smärta och andra symtom av största vikt. Det är sjuksköterskan som är närmast barnet och föräldrarna konfronteras med barnets smärta och den farmakologiska smärtlindringens effekt. Syftet med denna studie var att beskriva sjuksköterskornas upplevelser och delaktighet i den farmakologiska smärtlindringen till cancersjuka barn i livets slutskede samt möjligheter att påverka den farmakologiska smärtbehandlingen. Metoden var kvalitativ med semistrukturerade intervjuer med 14 sjuksköterskor. Analysen gjordes med innehållsanalys. Resultatet visade att sjuksköterskorna kämpar för barnens totala smärtlindring med stor medkänsla, engagemang och envishet. Konklusionen var att den fysiologiska smärtlindringen var relativt tillfredsställande med en känsla av att kunna påverka den till en viss gräns. Barnens ångestlindring upplevdes som bristfällig likväl som smärtlindring vid skelett- och neurogen smärta.}},
  author       = {{Cronerud, Elin and Lindqvist, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bristande farmakologisk smärtbehandling av cancersjuka barn i livets slutskede}},
  year         = {{2011}},
}