Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienters beskrivningar av lukt- och smakförändringar efter intensivvård

Danielsson, Maria (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Det saknas studier som belyser fenomenet smak- och luktförändringar hos patienter efter intensivvård. Syfte: Beskriva vuxna patienters upplevelser av smak- och luktförändringar efter intensivvårdsbehandling. Metod: Induktiv ansats och 14 intervjuer analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Smak- och luktförändringar efter intensivvård är en svårbeskriven känsla från något outhärdligt till positivt som kan påverka i dagligt liv men som inte ska få styra. Kategorier som framkom var: smak- och luktförändringarnas karaktär, handlingsberedskap vid smak- och luktförändringar och konsekvenser av smak och luktförändringar. Konklusion: Variationen i upplevelser av smak- och luktförändringar efter intensivvård är stor vad gäller dess... (More)
Det saknas studier som belyser fenomenet smak- och luktförändringar hos patienter efter intensivvård. Syfte: Beskriva vuxna patienters upplevelser av smak- och luktförändringar efter intensivvårdsbehandling. Metod: Induktiv ansats och 14 intervjuer analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Smak- och luktförändringar efter intensivvård är en svårbeskriven känsla från något outhärdligt till positivt som kan påverka i dagligt liv men som inte ska få styra. Kategorier som framkom var: smak- och luktförändringarnas karaktär, handlingsberedskap vid smak- och luktförändringar och konsekvenser av smak och luktförändringar. Konklusion: Variationen i upplevelser av smak- och luktförändringar efter intensivvård är stor vad gäller dess karaktär, behov av handlingsberedskap och konsekvenser för dagligt liv. Det behövs kunskap och förståelse för fenomenet och en förbättrad vård inklusive information och uppföljning, utifrån ett helhetsperspektiv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Danielsson, Maria
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
intensivvårdsbehandling, vuxna, smakförändringar, luktförändringar, eftervård, upplevelser, intervjustudie
language
Swedish
id
2527903
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527903,
  abstract     = {{Det saknas studier som belyser fenomenet smak- och luktförändringar hos patienter efter intensivvård. Syfte: Beskriva vuxna patienters upplevelser av smak- och luktförändringar efter intensivvårdsbehandling. Metod: Induktiv ansats och 14 intervjuer analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Smak- och luktförändringar efter intensivvård är en svårbeskriven känsla från något outhärdligt till positivt som kan påverka i dagligt liv men som inte ska få styra. Kategorier som framkom var: smak- och luktförändringarnas karaktär, handlingsberedskap vid smak- och luktförändringar och konsekvenser av smak och luktförändringar. Konklusion: Variationen i upplevelser av smak- och luktförändringar efter intensivvård är stor vad gäller dess karaktär, behov av handlingsberedskap och konsekvenser för dagligt liv. Det behövs kunskap och förståelse för fenomenet och en förbättrad vård inklusive information och uppföljning, utifrån ett helhetsperspektiv.}},
  author       = {{Danielsson, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienters beskrivningar av lukt- och smakförändringar efter intensivvård}},
  year         = {{2011}},
}