Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Uppkomst av trycksår grad 1 under operation

Bengtsson, Inger and Ottosson, My (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Problem/bakgrund: Faktorer såsom operationstid, ålder, sjukdomar, malnutrition, nedsatt känsel/rörlighet samt tidigare trycksår ökar risken för trycksår för de patienter som genomgår en operation. Dessa trycksår kan leda till psykosociala och fysiska följder för patienten. Det har internationellt blivit gjort en modifierad Nortonskala som graderar trycksår från grad 1 till grad 4. Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka uppkomsten av trycksår grad 1 och betydelsen av riskfaktorer under operation samt vilka förebyggande åtgärder som vidtogs. Metod: Enkäter lämnades ut till två sjukhus inom Region Skåne. Ett av sjukhusen var inriktade på ortopedi medan det andra var mer inriktat på allmän kirurgi. Analysmetoden som användes var... (More)
Problem/bakgrund: Faktorer såsom operationstid, ålder, sjukdomar, malnutrition, nedsatt känsel/rörlighet samt tidigare trycksår ökar risken för trycksår för de patienter som genomgår en operation. Dessa trycksår kan leda till psykosociala och fysiska följder för patienten. Det har internationellt blivit gjort en modifierad Nortonskala som graderar trycksår från grad 1 till grad 4. Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka uppkomsten av trycksår grad 1 och betydelsen av riskfaktorer under operation samt vilka förebyggande åtgärder som vidtogs. Metod: Enkäter lämnades ut till två sjukhus inom Region Skåne. Ett av sjukhusen var inriktade på ortopedi medan det andra var mer inriktat på allmän kirurgi. Analysmetoden som användes var chi-2, chi-2 för trend och Mann-Whitney. Resultat: Studien visade att nio av 301 patienter som undersöktes visade tecken på någon form av trycksår. Trycksåren utvecklades på en av höfterna och en i sacrum. De patienter som drabbades hade legat på operationsbordet i mer än en timme och inte fått någon lägesändring utförd, men även med stigande ålder öka risken för att drabbas. De som fick trycksår hade haft förebyggande hjälpmedel så som antidecubitusmadrasser, geldynor och kuddar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bengtsson, Inger and Ottosson, My
supervisor
organization
alternative title
En enkät studie.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
operation, trycksår grad 1, förebyggande åtgärder, enkät
language
Swedish
id
2531182
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531182,
  abstract     = {{Problem/bakgrund: Faktorer såsom operationstid, ålder, sjukdomar, malnutrition, nedsatt känsel/rörlighet samt tidigare trycksår ökar risken för trycksår för de patienter som genomgår en operation. Dessa trycksår kan leda till psykosociala och fysiska följder för patienten. Det har internationellt blivit gjort en modifierad Nortonskala som graderar trycksår från grad 1 till grad 4. Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka uppkomsten av trycksår grad 1 och betydelsen av riskfaktorer under operation samt vilka förebyggande åtgärder som vidtogs. Metod: Enkäter lämnades ut till två sjukhus inom Region Skåne. Ett av sjukhusen var inriktade på ortopedi medan det andra var mer inriktat på allmän kirurgi. Analysmetoden som användes var chi-2, chi-2 för trend och Mann-Whitney. Resultat: Studien visade att nio av 301 patienter som undersöktes visade tecken på någon form av trycksår. Trycksåren utvecklades på en av höfterna och en i sacrum. De patienter som drabbades hade legat på operationsbordet i mer än en timme och inte fått någon lägesändring utförd, men även med stigande ålder öka risken för att drabbas. De som fick trycksår hade haft förebyggande hjälpmedel så som antidecubitusmadrasser, geldynor och kuddar.}},
  author       = {{Bengtsson, Inger and Ottosson, My}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Uppkomst av trycksår grad 1 under operation}},
  year         = {{2011}},
}