Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vårdenhetschefers krav på nyutexaminerade sjuksköterskor

Arkemyr, Christopher and Jawara, Kalifa (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
I Sverige finns 26 olika sjuksköterskeutbildningar alla med olika profil. Högskoleverkets utvärdering av sjuksköterskutbildningar 2006 visade att nivån på utbildningen varierade mellan de olika lärosätena. Tidigare studier har visat att det föreligger en skillnad mellan verksamhetens behov och de kunskaper sjuksköterskeutbildningen förmedlar. Syftet med studien var att undersöka vårdenhetschefers upplevelser av krav på nyutexaminerades kompetens och hur väl nyutexaminerade svarade på dessa. Detta för att undersöka om det förelåg ett gap mellan utbildningens och yrkeslivets krav. För att fånga vårdenhetschefernas upplevelser av krav användes intervjuer. Totalt nio chefer från två sjukhus i region Skåne inkluderades i studien. I studien... (More)
I Sverige finns 26 olika sjuksköterskeutbildningar alla med olika profil. Högskoleverkets utvärdering av sjuksköterskutbildningar 2006 visade att nivån på utbildningen varierade mellan de olika lärosätena. Tidigare studier har visat att det föreligger en skillnad mellan verksamhetens behov och de kunskaper sjuksköterskeutbildningen förmedlar. Syftet med studien var att undersöka vårdenhetschefers upplevelser av krav på nyutexaminerades kompetens och hur väl nyutexaminerade svarade på dessa. Detta för att undersöka om det förelåg ett gap mellan utbildningens och yrkeslivets krav. För att fånga vårdenhetschefernas upplevelser av krav användes intervjuer. Totalt nio chefer från två sjukhus i region Skåne inkluderades i studien. I studien framkom bland annat att vårdenhetscheferna ansåg att de nyutexaminerades kunskaper i allmänhet var tillfredställande för att klara arbetet, men att det förelåg ett gap mellan teori och praktik. Studiens resultat antyder att det kan finnas vissa brister i utbildningen. Fler studier krävs för att ge större inblick i ämnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Arkemyr, Christopher and Jawara, Kalifa
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
nyutexaminerad sjuksköterska, vårdenhetschef, kompetens, utbildning, yrkesliv
language
Swedish
id
2531196
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531196,
  abstract     = {{I Sverige finns 26 olika sjuksköterskeutbildningar alla med olika profil. Högskoleverkets utvärdering av sjuksköterskutbildningar 2006 visade att nivån på utbildningen varierade mellan de olika lärosätena. Tidigare studier har visat att det föreligger en skillnad mellan verksamhetens behov och de kunskaper sjuksköterskeutbildningen förmedlar. Syftet med studien var att undersöka vårdenhetschefers upplevelser av krav på nyutexaminerades kompetens och hur väl nyutexaminerade svarade på dessa. Detta för att undersöka om det förelåg ett gap mellan utbildningens och yrkeslivets krav. För att fånga vårdenhetschefernas upplevelser av krav användes intervjuer. Totalt nio chefer från två sjukhus i region Skåne inkluderades i studien. I studien framkom bland annat att vårdenhetscheferna ansåg att de nyutexaminerades kunskaper i allmänhet var tillfredställande för att klara arbetet, men att det förelåg ett gap mellan teori och praktik. Studiens resultat antyder att det kan finnas vissa brister i utbildningen. Fler studier krävs för att ge större inblick i ämnet.}},
  author       = {{Arkemyr, Christopher and Jawara, Kalifa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vårdenhetschefers krav på nyutexaminerade sjuksköterskor}},
  year         = {{2011}},
}