Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patientsäkerhetskultur bland personal inom barnsjukvård

Andersson, Kristina ; Jönsson, Ulrika and Lantz, Liselott (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
I vården måste utvecklade system och rutiner finnas för att förebygga vårdskada eller risk för skada. Detta innebär att hela tiden arbeta med patientsäkerhet och lära av sina misstag. Vårdskador kan ha flera bakomliggande orsaker som till exempel ledarskap, rutiner, arbetsmiljö och organisation. För att förbättra patientsäkerheten bör hälso- och sjukvården skapa en säkerhetskultur hos personalen tillsammans med strukturerade insatser. Syftet med studien var att undersöka personalens patientsäkerhetskultur inom barnsjukvård. Metoden som användes var en enkätstudie med totalt 62 deltagare. Denna studie visade att enheten arbetar aktivt för att förbättra patientsäkerheten och att misstag har lett till positiva förändringar men att få... (More)
I vården måste utvecklade system och rutiner finnas för att förebygga vårdskada eller risk för skada. Detta innebär att hela tiden arbeta med patientsäkerhet och lära av sina misstag. Vårdskador kan ha flera bakomliggande orsaker som till exempel ledarskap, rutiner, arbetsmiljö och organisation. För att förbättra patientsäkerheten bör hälso- och sjukvården skapa en säkerhetskultur hos personalen tillsammans med strukturerade insatser. Syftet med studien var att undersöka personalens patientsäkerhetskultur inom barnsjukvård. Metoden som användes var en enkätstudie med totalt 62 deltagare. Denna studie visade att enheten arbetar aktivt för att förbättra patientsäkerheten och att misstag har lett till positiva förändringar men att få avvikelser skrivs. Patientsäkerhetsarbetet är fördelat på vårdgivaren, verksamhetschefen samt hälso- och sjukvårdspersonalen och det krävs ständigt arbete med patientsäkerheten för att kunna tillgodose hög säkerhet och god kvalitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Kristina ; Jönsson, Ulrika and Lantz, Liselott
supervisor
organization
alternative title
En enkätstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
patientsäkerhetskultur, barnsjukvård, vårdskador, avvikelser, vårdpersonal
language
Swedish
id
2531227
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531227,
  abstract     = {{I vården måste utvecklade system och rutiner finnas för att förebygga vårdskada eller risk för skada. Detta innebär att hela tiden arbeta med patientsäkerhet och lära av sina misstag. Vårdskador kan ha flera bakomliggande orsaker som till exempel ledarskap, rutiner, arbetsmiljö och organisation. För att förbättra patientsäkerheten bör hälso- och sjukvården skapa en säkerhetskultur hos personalen tillsammans med strukturerade insatser. Syftet med studien var att undersöka personalens patientsäkerhetskultur inom barnsjukvård. Metoden som användes var en enkätstudie med totalt 62 deltagare. Denna studie visade att enheten arbetar aktivt för att förbättra patientsäkerheten och att misstag har lett till positiva förändringar men att få avvikelser skrivs. Patientsäkerhetsarbetet är fördelat på vårdgivaren, verksamhetschefen samt hälso- och sjukvårdspersonalen och det krävs ständigt arbete med patientsäkerheten för att kunna tillgodose hög säkerhet och god kvalitet.}},
  author       = {{Andersson, Kristina and Jönsson, Ulrika and Lantz, Liselott}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patientsäkerhetskultur bland personal inom barnsjukvård}},
  year         = {{2011}},
}