Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet vid långvarig smärta hos personer med kronisk whiplash associated disorder (wad)

Remåker, Karin and Vestin, Karolina (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Whiplashbesvär, även kallat WAD, innebär en rad olika symtom som utvecklats efter whiplashskada. Dessa symtom ger negativa konsekvenser som begränsningar i det dagliga livet, vilket kan påverka livkvaliteten negativt. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur långvarig smärta påverkar livskvaliteten hos personer med kronisk WAD. Litteraturstudien resulterade efter kvalitetsgranskning i tio kvantitativa vetenskapliga artiklar. Sammanställningen av resultatet visade att det är smärtan som i första hand bidrar till försämrad livskvalitet i samspel med individens fysiska-, psykiska- och sociala välbefinnande. Det fastställdes att ett tidigt och multiprofessionellt förhållningssätt krävs vid behandling av långvarig smärta vid kronisk WAD.... (More)
Whiplashbesvär, även kallat WAD, innebär en rad olika symtom som utvecklats efter whiplashskada. Dessa symtom ger negativa konsekvenser som begränsningar i det dagliga livet, vilket kan påverka livkvaliteten negativt. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur långvarig smärta påverkar livskvaliteten hos personer med kronisk WAD. Litteraturstudien resulterade efter kvalitetsgranskning i tio kvantitativa vetenskapliga artiklar. Sammanställningen av resultatet visade att det är smärtan som i första hand bidrar till försämrad livskvalitet i samspel med individens fysiska-, psykiska- och sociala välbefinnande. Det fastställdes att ett tidigt och multiprofessionellt förhållningssätt krävs vid behandling av långvarig smärta vid kronisk WAD. Detta leder till att sjuksköterskan ger patienten en holistisk behandling som därigenom kan förbättra livskvaliteten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Remåker, Karin and Vestin, Karolina
supervisor
organization
alternative title
Smärtans påverkan på de fysiska-, psykiska- och sociala dimensionerna.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
långvarig smärta, whiplash associated disorder (WAD), livskvalitet
language
Swedish
id
2531233
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531233,
  abstract     = {{Whiplashbesvär, även kallat WAD, innebär en rad olika symtom som utvecklats efter whiplashskada. Dessa symtom ger negativa konsekvenser som begränsningar i det dagliga livet, vilket kan påverka livkvaliteten negativt. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur långvarig smärta påverkar livskvaliteten hos personer med kronisk WAD. Litteraturstudien resulterade efter kvalitetsgranskning i tio kvantitativa vetenskapliga artiklar. Sammanställningen av resultatet visade att det är smärtan som i första hand bidrar till försämrad livskvalitet i samspel med individens fysiska-, psykiska- och sociala välbefinnande. Det fastställdes att ett tidigt och multiprofessionellt förhållningssätt krävs vid behandling av långvarig smärta vid kronisk WAD. Detta leder till att sjuksköterskan ger patienten en holistisk behandling som därigenom kan förbättra livskvaliteten.}},
  author       = {{Remåker, Karin and Vestin, Karolina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet vid långvarig smärta hos personer med kronisk whiplash associated disorder (wad)}},
  year         = {{2011}},
}