Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Moderns rökning under graviditeten- långsiktiga effekter på barnet

Nilsson, Annika ; Rollgard, Linda and Lundgren, Ulrika (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
I dag finns studier som visar att kvinnor som röker under graviditeten utsätter sitt barn för en mängd gifter. Dessa gifter kommer att påverka barnet inte bara under nyföddhetsperioden utan långt upp i åldrarna. Syftet med denna litteratur studie var att belysa rökningens skador både fysiskt och psykiskt på det växande barnet, efter att under fostertiden utsatts för moderns rökning. Tretton vetenskapliga artiklar granskades och valdes ut. Resultatet visade att astma, allergier, koncentrationssvårigheter, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) och Deficits on Attention, Motor control and Perception (DAMP) är några långsiktiga effekter som barnen kan drabbas av. Föräldrar har ett ansvar att ge sitt blivande barn de bästa... (More)
I dag finns studier som visar att kvinnor som röker under graviditeten utsätter sitt barn för en mängd gifter. Dessa gifter kommer att påverka barnet inte bara under nyföddhetsperioden utan långt upp i åldrarna. Syftet med denna litteratur studie var att belysa rökningens skador både fysiskt och psykiskt på det växande barnet, efter att under fostertiden utsatts för moderns rökning. Tretton vetenskapliga artiklar granskades och valdes ut. Resultatet visade att astma, allergier, koncentrationssvårigheter, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) och Deficits on Attention, Motor control and Perception (DAMP) är några långsiktiga effekter som barnen kan drabbas av. Föräldrar har ett ansvar att ge sitt blivande barn de bästa förutsättningarna för ett friskt liv. Att ge dessa förutsättningar i ett tidigt skede är av stor betydelse. Det är av stor vikt att de blivande mödrarna som röker får det stöd och den kunskap de behöver för att sluta röka. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Annika ; Rollgard, Linda and Lundgren, Ulrika
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
graviditet, rökning, mödrar, barn, negativa effekter
language
Swedish
id
2531238
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531238,
  abstract     = {{I dag finns studier som visar att kvinnor som röker under graviditeten utsätter sitt barn för en mängd gifter. Dessa gifter kommer att påverka barnet inte bara under nyföddhetsperioden utan långt upp i åldrarna. Syftet med denna litteratur studie var att belysa rökningens skador både fysiskt och psykiskt på det växande barnet, efter att under fostertiden utsatts för moderns rökning. Tretton vetenskapliga artiklar granskades och valdes ut. Resultatet visade att astma, allergier, koncentrationssvårigheter, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) och Deficits on Attention, Motor control and Perception (DAMP) är några långsiktiga effekter som barnen kan drabbas av. Föräldrar har ett ansvar att ge sitt blivande barn de bästa förutsättningarna för ett friskt liv. Att ge dessa förutsättningar i ett tidigt skede är av stor betydelse. Det är av stor vikt att de blivande mödrarna som röker får det stöd och den kunskap de behöver för att sluta röka.}},
  author       = {{Nilsson, Annika and Rollgard, Linda and Lundgren, Ulrika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Moderns rökning under graviditeten- långsiktiga effekter på barnet}},
  year         = {{2011}},
}