Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienters upplevelser kring aptit i den tidiga postoperativa fasen efter kranskärlsoperation

Bratt, Annika and Thylefors, Josefine (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Det är känt att aptiten ofta blir nedsatt efter en kranskärlsoperation, men hur patienter upplever det finns inte beskrivet. Syftet med denna studie var att beskriva hur patienter som genomgått kranskärlsoperation med hjärtlungmaskin upplevde sin aptit i det tidiga postoperativa förloppet. Metoden som användes var kvalitativ och datainsamlingen skedde med hjälp av intervjuer utifrån en semistrukturerad intervjuguide. Resultatet analyserades med hjälp av innehållsanalys och visade att samtliga 17 patienter upplevde nedsatt aptit. Bland patienterna fanns det de som ändå kunde uppskatta måltiderna på sjukhuset medan andra upplevde måltiden som en negativ händelse som i sig bidrog till bristande aptit. Patienter kunde använda olika mentala... (More)
Det är känt att aptiten ofta blir nedsatt efter en kranskärlsoperation, men hur patienter upplever det finns inte beskrivet. Syftet med denna studie var att beskriva hur patienter som genomgått kranskärlsoperation med hjärtlungmaskin upplevde sin aptit i det tidiga postoperativa förloppet. Metoden som användes var kvalitativ och datainsamlingen skedde med hjälp av intervjuer utifrån en semistrukturerad intervjuguide. Resultatet analyserades med hjälp av innehållsanalys och visade att samtliga 17 patienter upplevde nedsatt aptit. Bland patienterna fanns det de som ändå kunde uppskatta måltiderna på sjukhuset medan andra upplevde måltiden som en negativ händelse som i sig bidrog till bristande aptit. Patienter kunde använda olika mentala strategier för att få i sig mat när aptiten nu var borta, medan andra mer eller mindre gav upp och avstod från att äta. Patienterna var inte förvånade över att aptiten försämrats efter operationen och ingen var allvarligt bekymrad över bristen på aptit. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bratt, Annika and Thylefors, Josefine
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
kranskärlsoperation,aptit, sjukhusmat, postoperativ vård, postoperativ återhämtning
language
Swedish
id
2531259
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531259,
  abstract     = {{Det är känt att aptiten ofta blir nedsatt efter en kranskärlsoperation, men hur patienter upplever det finns inte beskrivet. Syftet med denna studie var att beskriva hur patienter som genomgått kranskärlsoperation med hjärtlungmaskin upplevde sin aptit i det tidiga postoperativa förloppet. Metoden som användes var kvalitativ och datainsamlingen skedde med hjälp av intervjuer utifrån en semistrukturerad intervjuguide. Resultatet analyserades med hjälp av innehållsanalys och visade att samtliga 17 patienter upplevde nedsatt aptit. Bland patienterna fanns det de som ändå kunde uppskatta måltiderna på sjukhuset medan andra upplevde måltiden som en negativ händelse som i sig bidrog till bristande aptit. Patienter kunde använda olika mentala strategier för att få i sig mat när aptiten nu var borta, medan andra mer eller mindre gav upp och avstod från att äta. Patienterna var inte förvånade över att aptiten försämrats efter operationen och ingen var allvarligt bekymrad över bristen på aptit.}},
  author       = {{Bratt, Annika and Thylefors, Josefine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienters upplevelser kring aptit i den tidiga postoperativa fasen efter kranskärlsoperation}},
  year         = {{2011}},
}