Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjusköterskors kunskaper om och attityder till hiv-smittade patienter i europa och asien.

Carlenfelt, Martina ; Cronholm, Cecilia and Demitz-Helin, Klara (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Bakgrund: HIV ökar i Asien och Europa. Sjuksköterskor blir utsatta för smittorisk och bör därför ha kunskap om sjukdomen, kunskap och positiva attityder behövs för en bra vård. Negativa attityder och dålig kunskap leder till försämrad vårdskvalitet med diskriminering av smittade patienter. Syfte: Att få kännedom om sjuksköterskors kunskaper om och attityder till HIV-smittade patienter i Asien och Europa. Metod: Litteraturstudien genomfördes under år 2010 med hjälp av 12 st. vetenskapliga artiklar från databaserna Cinahl och Medline. Resultatet av huvudfynden i artiklarna identifierades och sammanställdes i studiens resultat. Resultat: Överlag fanns kunskapsglapp och negativa attityder. Faktorer som påverkade resultatet var ålder, villighet... (More)
Bakgrund: HIV ökar i Asien och Europa. Sjuksköterskor blir utsatta för smittorisk och bör därför ha kunskap om sjukdomen, kunskap och positiva attityder behövs för en bra vård. Negativa attityder och dålig kunskap leder till försämrad vårdskvalitet med diskriminering av smittade patienter. Syfte: Att få kännedom om sjuksköterskors kunskaper om och attityder till HIV-smittade patienter i Asien och Europa. Metod: Litteraturstudien genomfördes under år 2010 med hjälp av 12 st. vetenskapliga artiklar från databaserna Cinahl och Medline. Resultatet av huvudfynden i artiklarna identifierades och sammanställdes i studiens resultat. Resultat: Överlag fanns kunskapsglapp och negativa attityder. Faktorer som påverkade resultatet var ålder, villighet att vårda och olika vårderfarenheter. Utbildning visade sig ha en positiv inverkan på alla områden. Konklusion: Brist på utbildning var grunden till problemen funna i resultatet. Därför behövs mer utbildning för att bättra på kunskaper och attityder. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Carlenfelt, Martina ; Cronholm, Cecilia and Demitz-Helin, Klara
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
HIV, kunskaper, attityder, utbildning, omvårdnad
language
Swedish
id
2531299
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531299,
  abstract     = {{Bakgrund: HIV ökar i Asien och Europa. Sjuksköterskor blir utsatta för smittorisk och bör därför ha kunskap om sjukdomen, kunskap och positiva attityder behövs för en bra vård. Negativa attityder och dålig kunskap leder till försämrad vårdskvalitet med diskriminering av smittade patienter. Syfte: Att få kännedom om sjuksköterskors kunskaper om och attityder till HIV-smittade patienter i Asien och Europa. Metod: Litteraturstudien genomfördes under år 2010 med hjälp av 12 st. vetenskapliga artiklar från databaserna Cinahl och Medline. Resultatet av huvudfynden i artiklarna identifierades och sammanställdes i studiens resultat. Resultat: Överlag fanns kunskapsglapp och negativa attityder. Faktorer som påverkade resultatet var ålder, villighet att vårda och olika vårderfarenheter. Utbildning visade sig ha en positiv inverkan på alla områden. Konklusion: Brist på utbildning var grunden till problemen funna i resultatet. Därför behövs mer utbildning för att bättra på kunskaper och attityder.}},
  author       = {{Carlenfelt, Martina and Cronholm, Cecilia and Demitz-Helin, Klara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjusköterskors kunskaper om och attityder till hiv-smittade patienter i europa och asien.}},
  year         = {{2011}},
}