Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att vara medicinskt ansvarig ambulanssjuksköterska på olycksplats

Chirkoff, Nina. and Ringström, Martin (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Att vara medicinskt ansvarig ambulanssjuksköterska på olycksplats medför stort ansvar vilket kräver teoretisk såväl som praktisk kunskap inom flera olika områden. Det är ett relativt nytt sätt att arbeta i en ledningsfunktion inom prehospital vård vilket väckte ett intresse att studera erfarenheter från rollen som medicinsk ansvarig på olyckplats. Studien bygger på kvalitativa intervjuer för att belysa ambulanssjuksköterskors upplevelser i rollen som medicinskt ansvarig på olycksplats. Resultatet beskriver hur ambulanssjuksköterskan upplever hela processen från förberedelser, på själva olycksplatsen samt i efterförloppet. Kraven är höga, framför allt på dem själva men även från andra. Det framkom att ambulanssjuksköterskan ofta har ett bra... (More)
Att vara medicinskt ansvarig ambulanssjuksköterska på olycksplats medför stort ansvar vilket kräver teoretisk såväl som praktisk kunskap inom flera olika områden. Det är ett relativt nytt sätt att arbeta i en ledningsfunktion inom prehospital vård vilket väckte ett intresse att studera erfarenheter från rollen som medicinsk ansvarig på olyckplats. Studien bygger på kvalitativa intervjuer för att belysa ambulanssjuksköterskors upplevelser i rollen som medicinskt ansvarig på olycksplats. Resultatet beskriver hur ambulanssjuksköterskan upplever hela processen från förberedelser, på själva olycksplatsen samt i efterförloppet. Kraven är höga, framför allt på dem själva men även från andra. Det framkom att ambulanssjuksköterskan ofta har ett bra samarbete med kollegorna medan samverkan med andra aktörer var bristande. En mer omfattande erfarenhet av rollen som medicinskt ansvarig gav ett tryggare förhållningssätt på olycksplatsen. Gemensam reflektion efter en olyckshändelse var vanligt förekommande, ibland även i organiserad form tillsammans med räddningstjänst beroende på typen av olycka. För att underlätta rollen som medicinskt ansvarig önskades fler övningar tillsammans med räddningstjänst. Även oftare förekommande träning på mindre olyckor ansågs vara av stor vikt för att få träning i rollen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Chirkoff, Nina. and Ringström, Martin
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
ambulanssjuksköterska, medicinskt ansvarig, prehospital akutsjukvård, reflektion, samverkan
language
Swedish
id
2531305
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531305,
  abstract     = {{Att vara medicinskt ansvarig ambulanssjuksköterska på olycksplats medför stort ansvar vilket kräver teoretisk såväl som praktisk kunskap inom flera olika områden. Det är ett relativt nytt sätt att arbeta i en ledningsfunktion inom prehospital vård vilket väckte ett intresse att studera erfarenheter från rollen som medicinsk ansvarig på olyckplats. Studien bygger på kvalitativa intervjuer för att belysa ambulanssjuksköterskors upplevelser i rollen som medicinskt ansvarig på olycksplats. Resultatet beskriver hur ambulanssjuksköterskan upplever hela processen från förberedelser, på själva olycksplatsen samt i efterförloppet. Kraven är höga, framför allt på dem själva men även från andra. Det framkom att ambulanssjuksköterskan ofta har ett bra samarbete med kollegorna medan samverkan med andra aktörer var bristande. En mer omfattande erfarenhet av rollen som medicinskt ansvarig gav ett tryggare förhållningssätt på olycksplatsen. Gemensam reflektion efter en olyckshändelse var vanligt förekommande, ibland även i organiserad form tillsammans med räddningstjänst beroende på typen av olycka. För att underlätta rollen som medicinskt ansvarig önskades fler övningar tillsammans med räddningstjänst. Även oftare förekommande träning på mindre olyckor ansågs vara av stor vikt för att få träning i rollen.}},
  author       = {{Chirkoff, Nina. and Ringström, Martin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att vara medicinskt ansvarig ambulanssjuksköterska på olycksplats}},
  year         = {{2011}},
}