Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bedömning och utvärdering av smärta hos icke kommunicerande patienter

Bogren, Josefine and Tolaj, Suana (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Kritiskt sjuka patienter upplever ofta moderat till svår smärta på intensivvårds-avdelningen samtidigt som det finns många faktorer som försvårar patientens möjlighet till verbal kommunikation. Syftet med studien var att beskriva hur intensivvårdssjuksköterskor på allmän intensivvårdsavdelning upplever att de bedömer smärta och utvärderar smärtlindrande interventioner hos icke kom-municerande patienter. Studien har både en kvalitativ och kvantitativ design. Resultatet visar att intensivvårdssjuksköterskorna tar hänsyn till patientens vitala parametrar och kroppsliga uttryck i sin smärtbedömning och utvärdering, de förlitar sig även på sin kliniska blick och erfarenhet. Resultatet visar att bl.a. stegrad puls, blodtryck och andningsfrekvens... (More)
Kritiskt sjuka patienter upplever ofta moderat till svår smärta på intensivvårds-avdelningen samtidigt som det finns många faktorer som försvårar patientens möjlighet till verbal kommunikation. Syftet med studien var att beskriva hur intensivvårdssjuksköterskor på allmän intensivvårdsavdelning upplever att de bedömer smärta och utvärderar smärtlindrande interventioner hos icke kom-municerande patienter. Studien har både en kvalitativ och kvantitativ design. Resultatet visar att intensivvårdssjuksköterskorna tar hänsyn till patientens vitala parametrar och kroppsliga uttryck i sin smärtbedömning och utvärdering, de förlitar sig även på sin kliniska blick och erfarenhet. Resultatet visar att bl.a. stegrad puls, blodtryck och andningsfrekvens ses som tecken på smärta hos patienten, liksom en rynka mellan ögonbrynen. Både intervjuerna och enkäterna visar på att sjuksköterskorna upplever svårigheter i att skilja mellan smärta, stress och oro. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bogren, Josefine and Tolaj, Suana
supervisor
organization
alternative title
En intervju- och enkätstudie med intensivvårdssjuksköterskor.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
smärtbedömning, icke kommunicerande patienter, intensivvård, sjuksköterskor
language
Swedish
id
2531310
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531310,
  abstract     = {{Kritiskt sjuka patienter upplever ofta moderat till svår smärta på intensivvårds-avdelningen samtidigt som det finns många faktorer som försvårar patientens möjlighet till verbal kommunikation. Syftet med studien var att beskriva hur intensivvårdssjuksköterskor på allmän intensivvårdsavdelning upplever att de bedömer smärta och utvärderar smärtlindrande interventioner hos icke kom-municerande patienter. Studien har både en kvalitativ och kvantitativ design. Resultatet visar att intensivvårdssjuksköterskorna tar hänsyn till patientens vitala parametrar och kroppsliga uttryck i sin smärtbedömning och utvärdering, de förlitar sig även på sin kliniska blick och erfarenhet. Resultatet visar att bl.a. stegrad puls, blodtryck och andningsfrekvens ses som tecken på smärta hos patienten, liksom en rynka mellan ögonbrynen. Både intervjuerna och enkäterna visar på att sjuksköterskorna upplever svårigheter i att skilja mellan smärta, stress och oro.}},
  author       = {{Bogren, Josefine and Tolaj, Suana}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bedömning och utvärdering av smärta hos icke kommunicerande patienter}},
  year         = {{2011}},
}