Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Användandet av intuition i sjuksköterskans vårdarbete

Fahlén, Hanna and Jephson, Caroline (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Intuition är en omedveten process som sker spontant och som många människor någon gång har använt sig av. Syftet med studien var att undersöka om sjuksköterskor upplever att de använder intuition i sitt vårdarbete samt att undersöka om det finns ett samband mellan frekvensen av användandet av intuition och sjuksköterskans ålder och antal yrkesverksamma år. En enkät med sju frågor och fyra svarsalternativ utformades för att besvara det aktuella syftet. 63 sjuksköterskor som arbetade på ett sjukhus i södra Sverige deltog i studien. Alla sjuksköterskor som deltog i studien har någon gång använt sig av intuition i vårdarbetet. Studien visade ett samband mellan frekvensen av användandet av intuition och sjuksköterskans ålder samt antal... (More)
Intuition är en omedveten process som sker spontant och som många människor någon gång har använt sig av. Syftet med studien var att undersöka om sjuksköterskor upplever att de använder intuition i sitt vårdarbete samt att undersöka om det finns ett samband mellan frekvensen av användandet av intuition och sjuksköterskans ålder och antal yrkesverksamma år. En enkät med sju frågor och fyra svarsalternativ utformades för att besvara det aktuella syftet. 63 sjuksköterskor som arbetade på ett sjukhus i södra Sverige deltog i studien. Alla sjuksköterskor som deltog i studien har någon gång använt sig av intuition i vårdarbetet. Studien visade ett samband mellan frekvensen av användandet av intuition och sjuksköterskans ålder samt antal yrkesverksamma år som sjuksköterska. Äldre sjuksköterskor, med fler antal yrkesverksamma år, använder intuition i större utsträckning än yngre sjuksköterskor med färre antal yrkesverksamma år. Resultatet i studien har jämförts med andra studier där sjuksköterskans erfarenhet har en betydande roll för frekvensen av användandet av intuition. En bredare kunskap om intuitionens betydelse för sjuksköterskan, i omvårdnadsarbetet, kan ha en betydande roll i det kliniska beslutstagandet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fahlén, Hanna and Jephson, Caroline
supervisor
organization
alternative title
En enkätstudie vid ett sjukhus i södra Sverige.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
intuition, sjuksköterska, ålder, yrkesverksamma år
language
Swedish
id
2531325
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531325,
  abstract     = {{Intuition är en omedveten process som sker spontant och som många människor någon gång har använt sig av. Syftet med studien var att undersöka om sjuksköterskor upplever att de använder intuition i sitt vårdarbete samt att undersöka om det finns ett samband mellan frekvensen av användandet av intuition och sjuksköterskans ålder och antal yrkesverksamma år. En enkät med sju frågor och fyra svarsalternativ utformades för att besvara det aktuella syftet. 63 sjuksköterskor som arbetade på ett sjukhus i södra Sverige deltog i studien. Alla sjuksköterskor som deltog i studien har någon gång använt sig av intuition i vårdarbetet. Studien visade ett samband mellan frekvensen av användandet av intuition och sjuksköterskans ålder samt antal yrkesverksamma år som sjuksköterska. Äldre sjuksköterskor, med fler antal yrkesverksamma år, använder intuition i större utsträckning än yngre sjuksköterskor med färre antal yrkesverksamma år. Resultatet i studien har jämförts med andra studier där sjuksköterskans erfarenhet har en betydande roll för frekvensen av användandet av intuition. En bredare kunskap om intuitionens betydelse för sjuksköterskan, i omvårdnadsarbetet, kan ha en betydande roll i det kliniska beslutstagandet.}},
  author       = {{Fahlén, Hanna and Jephson, Caroline}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Användandet av intuition i sjuksköterskans vårdarbete}},
  year         = {{2011}},
}