Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bedömning och dokumentation av näringstillstånd hos äldre på sjukhus

Egelius, Karin and Pylad, Ellen (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
Undernäring är ett vanligt förekommande problem hos äldre patienter (&#8805;70år) på sjukhus. Ett ofullständigt näringsstatus kan påverka individens hälsa i form av försämrad livskvalitet, ökad morbiditet och mortalitet. Syftet med studien var att undersöka hur undernäring hos äldre patienter identifieras på ett sjukhus i södra Sverige, samt hur nutritionsbedömningen dokumenteras. Vald metod för att uppnå studiens syfte var journalgranskning. En bedömning med NRS 2002 gjordes i en tredjedel av de 59 granskade journalerna. Totalt definierades hälften av patienterna som undernärda enligt NRS 2002 eller ett BMI <22, av de 43 journalerna där bedömningen var möjlig. Ingen standardvårdplan fanns upprättad för någon av de undernärda patienterna,... (More)
Undernäring är ett vanligt förekommande problem hos äldre patienter (&#8805;70år) på sjukhus. Ett ofullständigt näringsstatus kan påverka individens hälsa i form av försämrad livskvalitet, ökad morbiditet och mortalitet. Syftet med studien var att undersöka hur undernäring hos äldre patienter identifieras på ett sjukhus i södra Sverige, samt hur nutritionsbedömningen dokumenteras. Vald metod för att uppnå studiens syfte var journalgranskning. En bedömning med NRS 2002 gjordes i en tredjedel av de 59 granskade journalerna. Totalt definierades hälften av patienterna som undernärda enligt NRS 2002 eller ett BMI <22, av de 43 journalerna där bedömningen var möjlig. Ingen standardvårdplan fanns upprättad för någon av de undernärda patienterna, trots att detta ska göras för samtliga. Brister i dokumentationen av nutritionsvariabler i de undernärda patienternas journaler redovisades, vilket tolkas som att orsakerna till undernäringen sällan utreds. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Egelius, Karin and Pylad, Ellen
supervisor
organization
alternative title
En empirisk studie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
dokumentation, identifiering, journalgranskning, riskbedömning, undernäring, äldre
language
Swedish
id
2531330
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531330,
  abstract     = {{Undernäring är ett vanligt förekommande problem hos äldre patienter (&#8805;70år) på sjukhus. Ett ofullständigt näringsstatus kan påverka individens hälsa i form av försämrad livskvalitet, ökad morbiditet och mortalitet. Syftet med studien var att undersöka hur undernäring hos äldre patienter identifieras på ett sjukhus i södra Sverige, samt hur nutritionsbedömningen dokumenteras. Vald metod för att uppnå studiens syfte var journalgranskning. En bedömning med NRS 2002 gjordes i en tredjedel av de 59 granskade journalerna. Totalt definierades hälften av patienterna som undernärda enligt NRS 2002 eller ett BMI <22, av de 43 journalerna där bedömningen var möjlig. Ingen standardvårdplan fanns upprättad för någon av de undernärda patienterna, trots att detta ska göras för samtliga. Brister i dokumentationen av nutritionsvariabler i de undernärda patienternas journaler redovisades, vilket tolkas som att orsakerna till undernäringen sällan utreds.}},
  author       = {{Egelius, Karin and Pylad, Ellen}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bedömning och dokumentation av näringstillstånd hos äldre på sjukhus}},
  year         = {{2011}},
}