Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kängurumetodens betydelse vid vård av prematura barn

Malmberg, Annie and Severinsson, Nathalie (2011)
Department of Health Sciences
Abstract
I dag föds cirka 100 000 barn per år i Sverige varav 5 % av dem är prematura som vårdas i kuvöser på en neonatalavdelning. Alternativa vårdformer till kuvösvård har börjat uppmärksammas och en av dem är känguruvården. Syftet var att belysa om det fanns fysiologiska och psykologiska för- och nackdelar med att använda känguruvård till prematura barn jämfört med traditionell kuvösvård. I studien inkluderades 10 kvantitativa studier. Fokus låg på att jämföra prematura barn som vårdades i känguruvård med prematura barn som vårdades i kuvösvård. Resultatet visade att prematura barn som vårdades med kängurumetoden hade bättre sömnmönster, temperaturreglering samt mindre smärta jämfört med barnen som vårdades i kuvös. Även anknytningen mellan mor... (More)
I dag föds cirka 100 000 barn per år i Sverige varav 5 % av dem är prematura som vårdas i kuvöser på en neonatalavdelning. Alternativa vårdformer till kuvösvård har börjat uppmärksammas och en av dem är känguruvården. Syftet var att belysa om det fanns fysiologiska och psykologiska för- och nackdelar med att använda känguruvård till prematura barn jämfört med traditionell kuvösvård. I studien inkluderades 10 kvantitativa studier. Fokus låg på att jämföra prematura barn som vårdades i känguruvård med prematura barn som vårdades i kuvösvård. Resultatet visade att prematura barn som vårdades med kängurumetoden hade bättre sömnmönster, temperaturreglering samt mindre smärta jämfört med barnen som vårdades i kuvös. Även anknytningen mellan mor och barn utvecklades starkare under kängurvård. De nackdelar som noterades var inom områdena andning och cirkulation.I helhet har känguruvården visat på många positiva fördelar och författarna anser att metoden borde uppmärksammas och belysas mer inom sjukvården. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Malmberg, Annie and Severinsson, Nathalie
supervisor
organization
alternative title
Jämfört med traditionell kuvösvård.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
känguruvård, kuvösvård, prematura barn, smärta, andning, sömn, anknytning, temperaturreglering
language
Swedish
id
2531372
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531372,
  abstract     = {{I dag föds cirka 100 000 barn per år i Sverige varav 5 % av dem är prematura som vårdas i kuvöser på en neonatalavdelning. Alternativa vårdformer till kuvösvård har börjat uppmärksammas och en av dem är känguruvården. Syftet var att belysa om det fanns fysiologiska och psykologiska för- och nackdelar med att använda känguruvård till prematura barn jämfört med traditionell kuvösvård. I studien inkluderades 10 kvantitativa studier. Fokus låg på att jämföra prematura barn som vårdades i känguruvård med prematura barn som vårdades i kuvösvård. Resultatet visade att prematura barn som vårdades med kängurumetoden hade bättre sömnmönster, temperaturreglering samt mindre smärta jämfört med barnen som vårdades i kuvös. Även anknytningen mellan mor och barn utvecklades starkare under kängurvård. De nackdelar som noterades var inom områdena andning och cirkulation.I helhet har känguruvården visat på många positiva fördelar och författarna anser att metoden borde uppmärksammas och belysas mer inom sjukvården.}},
  author       = {{Malmberg, Annie and Severinsson, Nathalie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kängurumetodens betydelse vid vård av prematura barn}},
  year         = {{2011}},
}